ZIELONA KAWA – ZDROWIE I MOC W NIEPOZORNYM ZIARENKU

Opublikowano 24.05.2015

Zielona kawa to dla Ciebie nowość? Dowiedz się, jak ją parzyć i korzystaj z jej właściwości każdego dnia. Przekonaj się, że ziarna zielonej kawy to zdrowie i moc.

Zielona kawa ma tyle samo kofeiny co czarna, czyli pobudza równie skutecznie. Nie jest jednak poddawana procesowi palenia, co wpływa nie tylko na jej smak, ale również właściwości zdrowotne. Może przybierać różne odcienie – w zależności od gatunku, wysokości zbiorów oraz podłoża, na którym  jest uprawiana.

KAWOWA LEGENDA

Według legendy wyjątkowe właściwości kawy odkryły kozy. Ich pasterz zauważył, że po zjedzeniu liści i owoców rosnących w wyżej położonych rejonach, kozy były bardzo ożywione i nie spały w nocy. Chcąc dowiedzieć się, dlaczego się tak dzieje, pasterz zabrał kilka czerwonych jagód  i zaniósł je do klasztoru. Jego przeor orzekł, że owoce mają diabelską moc  i kazał wrzucić je do ognia. Gdy zaczęły się palić, wydobył się z nich wspaniały zapach. I tak właśnie odkryto kawę.

ZAPARZ I PIJ NA ZDROWIE

Ze względu na to, że zielona kawa  ma bardzo twarde ziarna, do ich zmielenia zamiast młynka lepiej użyć moździerza. Wsyp do niego ziarna i dość mocno roztłucz. By uzyskać napar, dwie, trzy łyżeczki zmielonej kawy zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i parz około pięciu minut. Jeśli chcesz pozbyć się fusów, wystarczy użyć do zaparzania papierowego filtra, kafeterki lub aeropressu. Napar uzyskasz również przy pomocy ekspresu przelewowego, nie poleca się natomiast parzenia tego rodzaju kawy w ekspresie ciśnieniowym.

Z całą pewnością kawa zielona ma smak nieco inny niż czarna. Jest lekko cierpka, kwaskowata. Przypomina bardziej zieloną herbatę, niż tradycyjną kawę.

MAGICZNA MOC ANTYOKSYDANTÓW

Powszechnie znanym faktem jest to, iż kawa zawiera przeciwutleniacze. Są to związki odpowiedzialne za usuwanie z organizmu człowieka nadmiaru wolnych rodników i spowalniające tym samym proces starzenia się. Ich obecność wspomaga mechanizmy obronne, chroniąc nas przed stanami zapalnymi, nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi.

Wysoka temperatura znacząco wpływa jednak na obniżenie ich ilości w kawie. Zielone ziarna, niepoddawane procesowi palenia, mają więc dużo silniejsze właściwości przeciwutleniające niż czarne. Do kawowych antyoksydantów należy kwas chlorogenowy i kwas kawowy. Pierwszy z nich wykazuje mocne działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Usprawnia również wchłanianie cukrów, co sprawia, że najpierw zużywane są te nagromadzone w organizmie. Kwas kawowy natomiast przeciwdziała stanom zapalnym oraz skutecznie walczy z miażdżycą i działa żółciopędnie.

ZALETY ZIELONEGO ZIARNA

Walory smakowe i prozdrowotne działanie zielonej kawy sprawiają, że ma ona coraz więcej fanów. Chcąc polecić zielona kawę, można jednym tchem wymienić jej cenne właściwości:

  • zmniejsza ryzyko cukrzycy;
  • wpływa na polepszenie funkcjonowania nerek;
  • zapobiega chorobom nowotworowym;
  • opóźnia starzenie się organizmu;
  • świetnie wspomaga spalanie tłuszczu.

NIE ODCHUDZA, ALE OCZYSZCZA

Zielona kawa okrzyknięta została cudownym środkiem odchudzającym. Niestety, choć jej picie pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn i przyspiesza metabolizm, nie sprawi, że szybko i bez wysiłku pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Oprócz włączenia do naszego menu zielonej kawy, starajmy się więc również zmienić nawyki żywieniowe i prowadzić zdrowy tryb życia. Pozytywnie wpłynie to nie tylko na naszą wagę, ale także samopoczucie.

Jeśli chcemy schudnąć, zaopatrzmy się w sporządzone z zielonej kawy ekstrakty. To właśnie one, a nie napar, posiadają właściwości odchudzające. Udowodnione zostało to przez naukowców z Uniwersytetu w Scranton w USA. Przeprowadzili oni eksperyment, który trwał 22 tygodnie. Wzięło w nim udział szesnastu ochotników z nadwagą - ośmiu mężczyzn i osiem kobiet. Jak się okazało, wszyscy uczestnicy eksperymentu, którzy przyjmowali ekstrakt z zielonej kawy „zgubili” średnio ponad 10 procent masy ciała.

KAWA MA SIŁĘ

Gdy pijemy kawę, w naszym organizmie wydzielają się serotonina, dopamina, adrenalina, które poprawiają nastrój. By cieszyć się jednak jak najdłużej jej wspaniałym smakiem i aromatem, pamiętajmy o przechowywaniu jej w suchym i chłodnym miejscu, pozbawionym zapachów. Niezależnie od tego, czy kupimy kawę czarną, czy wybierzemy zieloną.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze