ZIELONA KAWA: GDZIE KUPIĆ I DLACZEGO WARTO JĄ PIĆ?

Opublikowano 24.05.2015

Poznaj niezwykłe właściwości, jakie posiada zielona kawa. Dowiedz się, gdzie kupić najlepsze jakościowo ziarna oraz sprawdź – krok po kroku – jak przygotować z nich napar.

Delikatna w smaku, pobudza o poranku równie skutecznie jak mała czarna, a w dodatku przypisuje się jej działanie odchudzające. Warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma zielona kawa, gdzie kupić najlepsze gatunkowo ziarna oraz poznać tajniki ich zaparzania.

ZIELONA NIEPALONA

Drzewko kawowca potrzebuje żyznej gleby, obfitych opadów deszczu, odpowiedniej ilości promieni słonecznych oraz czasu. Jeśli zapewnimy mu wystarczająco dużo troski i cierpliwości, odwdzięczy się nam kwitnąc i wydając owoce. Gdy te dojrzeją, nabierając czerwonego koloru, można rozpocząć zbiory.

Po zebraniu owoce kawowca poddawane są obróbce, czyli procesowi oddzielenia ziaren od łupiny, miąższu i osnówki, a następnie suszone. Przygotowane w ten sposób ziarna trafiają do palarni. Jeśli etap prażenia zostanie pominięty, zamiast czarnej kawy uzyskamy zieloną. I w tym tkwi cały sekret…

WŁAŚCIWOŚCI POTWIERDZONE NAUKOWO

Ziarna niepoddawane działaniu wysokiej temperatury zachowują więcej cennych substancji niż ziarna kawy palonej. Dzięki temu zielona kawa słynie między innymi z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego (CGA), mającego silne właściwości antyoksydacyjne - większe niż witamina C, powszechnie uważana za “wymiatacza” wolnych rodników.

W literaturze medycznej znaleźć można liczne informacje o antybakteryjnym, przeciwwirusowym i antygrzybicznym działaniu CGA. Wiadomo również, że pozytywnie wpływa on na układ krążenia (obniża ciśnienie krwi) i wspomaga przepływ żółci, zmniejszając ryzyko powstawania kamieni żółciowych.

Co więcej, kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną spowalnia przyswajanie glukozy z pokarmów, obniżając w prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2.

ZIELONA KAWA – GDZIE KUPIĆ I NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

Znalezienie w hipermarkecie lub na półce osiedlowego sklepiku kawy innej niż tradycyjna, palona, może być trudnym zadaniem.  Bez problemu powinniśmy jednak kupić zieloną kawę w sklepach ze zdrową żywnością i palarniach kawy. Ratują nas również zakupy on-line. Na szczęście dla miłośników tego napoju, w Internecie przybywa sklepów, w których ofercie znajduje się zielona kawa. Gdzie kupić jednak ziarna, by mieć pewność, że nabyliśmy towar najwyższej jakości? Stawiajmy na sprzedawców, którzy podają informację o tym, z jakich upraw pochodzi kawa. Produkty cieszące się najlepszą opinią sprowadzane są przeważnie z krajów Ameryki lub Europy.

Przy wyborze zielonej kawy nie kierujmy się jedynie ceną. Pamiętajmy, że dobroczynne właściwości  uzależnione są w głównej mierze od zawartości kwasu chlorogenowego w ziarnach. Im jest go więcej, tym lepszych możemy spodziewać się efektów.

JAK PRZYGOTOWAĆ NAPAR?

Ze względu na to, że niepalone ziarna są dosyć twarde, przed zmieleniem ich w młynku żarnowym rozkruszmy je najpierw w moździerzu. By uzyskać napar, zalejmy dwie czubate łyżeczki kawy wrzątkiem i parzmy około 10 minut. Najlepsze rezultaty uzyskamy pijąc dwie, trzy filiżanki zielonej kawy dziennie. Do napoju dodać możemy – w zależności od upodobań – odrobine cukru, cynamonu lub kardamonu.

POJEDYNEK NA AROMATY

Zielona kawa zawiera tyle samo kofeiny co kawa czarna, pobudza więc równie mocno. Ma nieco cierpki, kwaskowaty smak,  jest jednak łagodniejsza od swojej „czarnej” siostry, która podczas procesu palenia zyskuje intensywny aromat. Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakuje podobnie do zielonej herbaty.

Niezależnie od tego, czy wybierzemy kawę czarną, czy zieloną – pamiętajmy o tym, by przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. To podstawowy warunek tego, by jak najdłużej móc się cieszyć jej świeżością i niepowtarzalnym smakiem.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze