Zaskakujące pomysły na kawę i nie tylko - ABC domowej kawiarni

Opublikowano 18.08.2014

Lubię życie towarzyskie, a szczególnie niewielkie przyjęcia w gronie bliskich przyjaciół. Zależy mi, by te spotkania były dla gości miłą niespodzianką. Mam pomysł na przyjęcie w stylu kawiarnianym.

WYGODNY KĄCIK DO ROZMÓW PRZY KAWIE

Szczególnie ważny jest komfort miejsca do rozmowy, czyli wygodny stolik, a wokół poduszki, pufy, krzesła z poduszkami lub miękkie worki. Co powiecie na stolik wykonany własnoręcznie, niewielkim kosztem, ze skrzynek po winie lub drewnianych palet?

PIĘKNE I PRAKTYCZNE, CZYLI PODKŁADKI I SERWETKI

Stół nakrywam obrusem, a na nim układam serwetki lub podkładki. Tkaniny wstonowanych kolorach stworzą odpowiedni nastrój. Podkładki ochronią obrus przed plamami.

NASTRÓJ DZIĘKI STYLOWYM DODATKOM

Aranżuję na stole zestaw z porcelany, sztućce do ciasta i łyżeczki do kawy. Całość wygląda wykwintnie i elegancko, czyli tak, jak lubię. Nie zapominam o praktycznych aspektach – wszystko można zmywać w zmywarce. :)

KAWIARNIANA LADA W DOMU

Ciastka i ciasteczka prezentują się uroczo, starannie ułożone na paterze. Jak w cukierni. Wypieki nakładam na talerzyki za pomocą eleganckich i poręcznych szczypiec. Kawiarniana atmosfera nabiera rumieńców, nie sądzicie?

ELEGANCKIE I PRAKTYCZNE... FORMY DO PIECZENIA CIAST

W kawiarni króluje kawa, ale równie ważne są słodkości - ciasta, tarty, muffinki iciasteczka. Przygotowanie smakołyków dla przyjaciół to dla mnie wyjątkowa przyjemność. Piekę z pasją i kolekcjonuję piękne i dobrej jakości formy i foremki do pieczenia, we wszystkich możliwych kształtach i wymiarach.

CZEKOLADOWY SMAKOŁYK DO KAWY. BEZ PIECZENIA

Tym razem do kawy podam ciasto czekoladowe. Jeśli nie masz czasu piec, mamna to sposób! Zasmakuje dzieciom i dorosłym.

Czekoladowa tarta bez pieczenia

200 g herbatników typu digestive lub maślanych

1 łyżka brązowego cukru 

100 g masła

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 łyżki cukru pudru

200 ml śmietanki 30% 

Zmielone orzechy włoskie lub laskowe do posypania

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj herbatniki w mikserze do momentu, gdy będą miały konsystencję tartej bułki. 

2. Powoli roztop masło, dodaj łyżkę cukru, mieszaj, aż cukier rozpuści się. Nie dopuść do przypalenia.

3. Dodaj masło do okruszków w mikserze i miksuj dalej, aż połączą się w całość. Wylep formę do ciasta masą z okruszków. Wstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny.

4. Roztop czekoladę mleczną i gorzką w naczyniu, bardzo powoli i ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder.Dobrze wymieszaj.

5. Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie połącz z płynną czekoladą. 

6. Wlej masę czekoladową do przygotowanej formy z herbatnikowym ciastem. Wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny.

7. Podawaj udekorowane zmielonymi orzechami lub z owocami i bitą śmietaną.

KRÓLOWA KAWA

Kawowy ekspres umożliwia przygotowanie kawy na wiele sposobów. Kawa klasyczna, crema a może espresso? Nic prostszego. Świeżo zaparzona, mocna i aromatyczna. Jak w kawiarni. 

 

Umówiłam się z przyjaciółmi na spotkanie w przyszłym tygodniu. Poprzeczkę postawiłam wysoko. Ciekawe, czym mnie zaskoczą? Nie będzie łatwo... :)

 

Tematy powiązane z tym artykułem: kuchnia kawa ciasto tarta
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze