Z KUCHNI WŁOSKIEJ DO POLSKI

Opublikowano 10.08.2015

NA STRAGANIE W LETNI DZIEŃ TARGOWY...

Lato w pełni, na ulicznych straganach i bazarkach znajdujemy obfitość najświeższych warzyw, owoców i ziół. Gotowanie letnie jest proste i nieskomplikowane, a w głównej roli występują soczyste, pełne smaku pomidory, świeża, aromatyczna bazylia, ciemnozielone cukinie, żółte kabaczki, połyskliwe ciemnofioletowe bakłażany i wiele innych, których letni smak i zapach nie mają sobie równych. Zachęcamy do korzystania pełną garścią z letnich wspaniałości. Pisaliśmy już od kogo warto uczyć się sztuki korzystania z życia. Włosi, także w kwestiach kulinarnych, nie mają sobie równych, a domowa włoska kuchnia w całości opiera się na lokalnych, sezonowych składnikach najwyższej jakości. Gotowi na kulinarne przygody? To zaczynamy!

Zaproście przyjaciół i rodzinę. To danie, przyrządzone ze słodkich, dojrzałych pomidorów ze świeżym szpinakiem i pieczoną papryką, jest niezwykle łatwe do przygotowania i z pewnością będzie smakować wszystkim.

SZPINAKOWE FUSILLI Z SOSEM PAPRYKOWYM

Przygotowanie:

1. Wodę w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia i solimy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy na sitku.

2. Podczas gotowania makaronu szalotki czyścimy, myjemy, białe i jasnozielone części tniemy po skosie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i drobno kroimy.

3. Grillowaną paprykę i suszone pomidory odsączamy z zalewy, tniemy w dużą kostkę i mikserem mielimy w drobne purée. Mieszamy w garnku ze śmietaną i wywarem, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sos musi pozostać ciepły.

4. W międzyczasie olej rozgrzewamy na patelni do makaronu. Dodajemy ziarna, szalotki i czosnek, dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. minuty na dużym ogniu. Dodajemy szpinak, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 2-3 min. Dodajemy makaron, oliwki i pomidorki koktajlowe, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu przez ok. 2 min. Makaron mieszamy z sosem paprykowym i podajemy ze startym serem.

Czy przygotowaliście kiedyś własnoręcznie ciasto na pizzę? Jeżeli nie, to warto spróbować. Pizza, włoskie uliczne jedzenie, to żelazny punkt repertuaru każdej włoskiej mammy czy nonny. Sos do pizzy przyrządzamy z soczystych, letnich pomidorów, delikatnej mozzarelli (jeżeli nie macie bawolej, klasyczna bez problemu ją zastąpi).

PIZZA DELUXE

 

Przygotowanie (na 2 pizze): 1 h 20 min. | 10 min. pieczenia | 1 pizza: ok. 1550 kcal

1. Mąkę wsypujemy do miseczki, w środku robimy dołek. Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem i mieszamy z 125 ml letniej wody i mąki, aż utworzy się gładka masa. Przykrytą masę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

2. 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju dodajemy do masy i całość zagniatamy z 125 ml letniej wody, aż ciasto będzie gładkie. Przykryte ściereczką kuchenną ciasto drożdżowe odstawiamy na ok. 30 min. w ciepłe miejsce.

3. W międzyczasie usuwamy nasady z pomidorów do pomidorowego sugo. Pomidory krótko zaparzamy, usuwamy skórki i miąższ tniemy na kawałki. 2 łyżki oliwy z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pomidory i często mieszamy przez ok. 15 min., aż odparuje trochę płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Sugo schładzamy. Mozzarellę tniemy w plasterki, a ser pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

4. Ruszt piekarnika umieszczamy na najniższym poziomie. Kamień do wypieku pizzy i szufli oprószamy mąką. Kamień do wypieku pizzy umieszczamy na ruszcie w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do najwyższego poziomu (250-300°C, grzanie góra-dół) ok. 30 min. Masę drożdżową jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 połówki. Połówki rozwałkowujemy na okrągłe placki (średnica ok. 25 cm), brzegi pozostawiamy nieco grubsze. Jeden placek umieszczamy na szufli i smarujemy pomidorowym sugo. Wykładamy plastry mozzarelli, posypujemy startym serem pecorino i skrapiamy oliwą z oliwek. Przykrytą pizzę odstawiamy na ok. 10 min. Następnie placek umieszczamy za pomocą szufli na gorącym kamieniu i pieczemy ok. 10 min. w piekarniku. W międzyczasie umieszczamy drugi placek na szufli i wykładamy produktami tak jak pierwszy.

5. Rukolę myjemy i osuszamy, twarde elementy odcinamy, a liście drzemy na drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Upieczoną pizze wyjmujemy z piekarnika za pomocą drewnianej szufli, posypujemy rukolą i połową pomidorków koktajlowych i, w zależności od upodobań, wykładamy na niej cztery plasterki szynki parmeńskiej. Następnie wyjmujemy z piekarnika drugą pizzę i wykładamy ją rukolą, pomidorkami koktajlowymi i szynką parmeńską.

Pizza Deluxe

Po pizzy i makaronach (no może nie tego samego dnia :)) spróbujcie jeszcze jednego dania, które wykorzystuje dojrzałe letnie pomidory.

ZAPIEKANE POMIDORY

Przygotowanie (na 4 osoby): ok. 20 min. | Pieczenie: ok. 25 min. | Na porcję: ok. 270 kcal

1. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół, usuwamy nasady. Pomidory układamy naciętą stroną do góry w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szalotki czyścimy, myjemy i tniemy w drobne pierścienie. Oliwki drobno siekamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Tymianek albo cząber myjemy i osuszamy. Listki usuwamy z gałązek, tymianek albo cząber drobno siekamy.

3. Pieczywo i ser owczy drobno kruszymy. Mieszamy dokładnie z czosnkiem, szalotką, oliwkami, tymiankiem albo cząbrem i oliwą z oliwek. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i równomiernie rozkładamy na pomidorach. Pomidory zapiekamy w piekarniku (ruszt na środku) ok. 25 min., aż powierzchnia się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidory w mgnieniu oka zamienią się w delikatną przystawkę. Wystarczy je schłodzić i ułożyć na rukoli.

PO UCZCIE CZAS NA DOLCE FAR NIENTE...

...czyli słodkie nieróbstwo, z filiżanką mocnego, aromatycznego espresso. To obowiązkowy element słynnego włoskiego stylu życia.

Aromatyczne espresso

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy DIY - zrób to sam kuchnia
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze