
Znakomity przepis na czekoladowy biszkopt. Przygotuj czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym i kandyzowaną skórką pomarańczy.
TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Lekki biszkopt przełożony kremem to ciasto, które z dumą podamy na zakończenie uroczystego obiadu lub do kawy czy herbaty na spotkaniu z przyjaciółmi. Wyobraźcie sobie ten moment gdy na pięknej paterze wnosicie do salonu tort biszkoptowy. Piękny i wyjątkowy w smaku, a do tego własnoręcznie przygotowany. Przyjemna chwila, nieprawdaż? Mamy dla Was nieskomplikowany przepis na czekoladowy biszkopt. Sprawdźcie koniecznie.
CZEKOLADOWY BISZKOPT
Składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 6 łyżek mleka
- 130 g mąki pszennej
- 120 g mąki kartoflanej
- 20 g kakao
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- Łyżka masła do smarowania formy
- Otarta skórka z cytryny (sparz cytrynę wrzątkiem przed otarciem)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ½ łyżeczki otartej wanilii
Jak upiec czekoladowy biszkopt?
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Rozdziel żółtka od białek. Przesiej mąkę przez sito i dobrze wymieszaj z kakao. Utrzyj żółtka z 200 g cukru na pulchną, jasnożółtą masę. Pod koniec ucierania dodawaj po łyżce mleko. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Pianę z białek wymieszaj delikatnie z mąką, utartymi żółtkami, wanilią i skórką z cytryny.
Wysmarowuj formę do pieczenia masłem. Wysyp delikatnie tartą bułeczką.
Wylej ciasto do formy. Piecz przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy i przekrój ostrym nożem na 2 lub 3 placki.
PRZYGOTOWANIE KREMU DO CZEKOLADOWEGO BISZKOPTA
Do czekoladowego biszkopta przygotuj krem czekoladowy. Jak szaleć to szaleć. :)
Składniki
- 200 g cukru
- 125 ml (1/8 szklanki) wody
- 150 g czekolady, najlepiej gorzkiej
- 2 żółtka
- 125 ml słodkiej śmietanki, 30 lub 36%
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cukier zalej gorącą wodą, dodaj pokruszoną czekoladę. Całość wolno podgrzewaj stale mieszając. Gdy zgęstnieje dodaj roztrzepane żółtka. Schłodzić. Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Dodaj cukier waniliowy i posiekaną skórkę pomarańczową. Masą przekładaj placki biszkoptu czekoladowego.