WYBIERAMY SZKLANKI DO KAWY I KAWOWE AKCESORIA

Opublikowano 24.05.2015

W kuchni kawosza niezbędne są specjalne szklanki i akcesoria do kawy. Szklanka do latte, filiżanka do espresso – sprawdź, w co jeszcze powinieneś się zaopatrzyć.

Cappuccino, latte, a może espresso? Niezależnie od tego, co wybierzemy, pamiętajmy, że oprócz aromatu i smaku tego królewskiego napoju, liczy się również sposób, w który go podamy. Warto sprawdzić, jakie szklanki do kawy będą pasowały najlepiej.

POBUDZAJĄCE ESPRESSO

Dzień najlepiej zacząć od energetycznego espresso.

TRÓJWARSTWOWE  LATTE MACCHIATO

Miłośnikom delikatnego smaku zamiast espresso polecamy latte macchiato  - jedną z najbardziej efektownie wyglądających kaw. By ją przygotować, potrzebujemy około 200 ml spienionego mleka oraz porcję lub dwie mocnego espresso. Niezbędna jest nam również specjalna szklanka do latte – wysoka, przezroczysta, z uchwytem, o pojemności od 250 do 350 ml. 

Wielbiciele kawy w ofercie firmy Tchibo znajdą nie tylko ekspres kapsułkowy Cafissimo Latte, będący ekspertem od przyrządzania kawowych napojów z dodatkiem mleka, ale również specjalne, dwuwarstwowe szklanki do latte macchiato, wykonane z dmuchanego szkła borosilikatowego – lekkiego, odpornego na uszkodzenia oraz posiadającego właściwości termoizolacyjne.

AROMATYCZNE CAPPUCCINO

Cappuccino to prawdziwa uczta dla podniebienia i oka.  Składa się z 25 ml espresso i 100 ml mleka, które po spienieniu powinno powiększyć swoją objętość o około 25 ml.  Dobrze przygotowany napój wieńczy pianka o kremowej konsystencji i grubości 1 do 2 centymetrów.

Klasyczne cappuccino podajemy w grubej, porcelanowej filiżance, która ma lekko wybrzuszone boki lub rozszerza się ku górze. Jej prawidłowa objętość powinna wynosić od 150 do 180 ml, ale spotkać można również filiżanki nieco większe, mające nawet 250 ml.

NIEZBĘDNIK KAŻDEGO KAWOSZA

Akcesoria do kawy to absolutny kuchenny niezbędnik każdego miłośnika tego aromatycznego napoju. Jeżeli mamy już szklanki do kawy i filiżanki, a jesteśmy fanami cappuccino czy latte, potrzebny będzie nam spieniacz do mleka, który w parę chwil zmieni je w aksamitną i gęstą piankę. 

 

Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze