Wiemy, jak zrobić ciasto na naleśniki

Opublikowano 16.03.2015

Domowe naleśniki? Nic trudnego. Dowiedz się jak zrobić ciasto na naleśniki.

SŁODKIE I SŁONE. NALEŚNIKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Naleśniki uwielbiają mali i duzi. Podajemy je na słodko i na słono. Ciasto naleśnikowe to tylko kilka składników, takich, które macie z pewnością w kuchennych szafkach i lodówce. Przeczytajcie, jak zrobić ciasto na naleśniki i przekonajcie się, jakie to proste.

ŁATWY PRZEPIS NA CIASTO NALEŚNIKOWE

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody lub mleka
  • Szczypta soli do smaku

JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI?

Jajka ubij starannie z dodając porcjami mąkę, mleko i wodę. Dodaj sól, wymieszaj i całość odstaw na ½ godziny. Ciasto naleśnikowe powinno być idealnie gładkie, bez grudek.

Dobrze natłuść patelnię, tak aby nie było na niej płynnego tłuszczu. Można użyć ręcznika papierowego nasyconego olejem roślinnym. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Nabieraj porcję łyżką wazową a następnie nalewaj cieniutką warstwą na gorącą patelnię. Gdy ciasta jest za dużo można zlać je z powrotem do garnka. Gdy naleśnik zetnie się odwróć go na drugą stronę. Nie dopuść do przypalenia bo będzie smażony raz jeszcze, tym razem z nadzieniem.

Z CZYM NALEŚNIKI?

Teraz wiecie już, jak zrobić ciasto na naleśniki. Czym wypełnimy pyszne naleśniki? Najprostszym farszem na słodko jest Wasz ulubiony dżem. Co powiecie na słodki twarożek z kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami? A może banan z nugatem? Jeżeli wolicie słone smaki proponujemy szpinak z serem feta lub farsz do ruskich pierogów. Gdy już wiecie jak zrobić ciasto na naleśniki, reszta to kwestia wyobraźni i preferencji smakowych. 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto placki i wafle przepisy z owocami
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze