TYGIELEK DO KAWY W AKCJI, CZYLI ROBIMY KAWĘ PO TURECKU

Opublikowano 23.05.2015

Chcesz przygotować kawę po turecku? Przygotuj tygielek do kawy. Potrzebna będzie Ci także szklanka zimnej wody, trzy łyżeczki zmielonej kawy i dwie łyżeczki cukru.

Kawę po turecku pito już za czasów Imperium Ottomańskiego. Do dziś napój ten stanowi ważny element tamtejszej kultury i spotkań towarzyskich. Jeśli chcemy poczuć jego magiczną moc, musimy przyrządzić go zgodnie z regułami, i zaopatrzyć się w tygielek do kawy – naczynie z długą rączką, wykonaną z mosiądzu lub miedzi.

KAWA Z TYGIELKA

Aby przygotować kawę po turecku z prawdziwego zdarzenia, nie obędziemy się również bez:

  • szklanki zimnej wody,
  • trzech łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy,
  • dwóch łyżeczek cukru.

Jeśli chcemy przyspieszyć ich opadanie, odczekajmy kilka minut lub dodajmy kilka kropel zimnej wody.

GARŚĆ RAD OD SPECJALISTÓW

Jak mówią kawowi eksperci, kluczem do dobrego smaku kawy po turecku jest wykorzystanie tak zwanego białego wrzenia wody, czyli momentu, kiedy wydziela się tlen. Gdy gotujemy wodę, możemy zauważyć, że zanim zacznie wrzeć, staje się biała. Jeżeli jej nie zagotujemy, uzyskamy zarówno efektowną piankę, jak i wyjątkowy smak.

Zdaniem Arabów, kawa po turecku powinna być parzona nad ogniskiem, a nie na palniku. Pamiętajmy także, by kawa, którą wykorzystamy do przygotowania tego napoju, była zmielona tak drobno, jak tylko się da – napar w kawie po turecku musi być bardzo mocny.

DOPRAWIAMY, SMAKUJEMY

Tak przygotowana kawa w tygielku powinna zostać podana z niegazowaną, schłodzoną wodą w osobnym naczyniu. Tradycyjnie Turcy piją czystą, czarną kawę bez żadnych dodatków. Coraz częściej dodaje się jednak do niej przyprawy: cynamon, imbir, wanilię, anyż czy kardamon.

Co ciekawe, niektórzy dodają kardamon jeszcze na początku przygotowywania kawy po turecku – do zimnej wody, inni natomiast robią to tuż przed ostatnim zdjęciem kawy z ognia (podobno można wówczas osiągnąć jeszcze lepszy smak napoju).

Chcąc zamówić w Turcji słodką wersję kawy po turecku (tak zwaną ortę), musimy poinformować o tym kelnera już na samym początku wizyty w kawiarni czy restauracji. Cukier dodawany jest bowiem do napoju na samym początku rytuału, nie zostanie więc podany osobno w cukierniczce.

TYGIELEK OD ŚWIĘTA, A NA CO DZIEŃ...

 

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa akcesoria do kawy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze