SYROP DO KAWY – MAGICZNY DODATEK

Opublikowano 21.03.2015

Syrop do kawy wzbogaci napój o oryginalny, słodki smak. Przeczytaj nasze porady i przygotuj pyszną kawę z syropem domowej roboty.

Uwodzicielska wanilia, lekka nuta palonych orzechów, a może odrobina egzotyki? Syrop do kawy sprawi, że twój ulubiony napój zyska niepowtarzalny aromat. Wystarczy zaledwie kilka kropel, by oczarować zmysły i poprawić sobie nastrój.

BOGACTWO SMAKÓW I AROMATÓW

Na smak kawy wpływają takie czynniki jak jakość gleby, temperatura powietrza, opady deszczu oraz odpowiednie przetwarzanie owoców kawowca. Równie ważny jest także proces palenia, podczas którego z jednego zielonego ziarna kawy uwalnia się – pod wpływem wysokiej temperatury – aż do ośmiuset aromatów. O to jednak dba producent. My, by wzbogacić smak naszego ulubionego napoju, możemy natomiast pamiętać o jakości i temperaturze wody, czasie przechowywania ziaren oraz postawić na syrop do kawy

Do wyboru mamy różne rodzaje syropów.  Najczęściej do kawy wybierany jest syrop czekoladowy (zarówno z ciemnej jak i białej czekolady), bardzo słodki karmelowy, waniliowy – uwodzący aromatem, albo orzechowy – z nutą palonych orzeszków laskowych, makadamia czy pistacji. 

DOMOWY SPOSÓB NA SŁODKI DODATEK

Szeroka oferta syropów do kawy w sklepach stacjonarnych i internetowych sprawia, że każdego dnia możemy delektować się innym smakiem. Kawę warto wzbogacić również syropem własnej produkcji, mając pewność, że w jego składzie znajdą się wyłącznie naturalne produkty… Co więcej domowy syrop można potraktować jak polewę do ciast, deserów czy lodów, a także dodawać go do koktajli, a nawet  drinków.

By wyczarować syrop karmelowy, w garnku z grubym dnem zmieszajmy 1,5 szklanki cukru z 1 szklanką wody. Gotujmy je na niewielkim ogniu aż do uzyskania karmelu, następnie zdejmijmy z kuchenki, odczekajmy minutę, wlejmy szklankę gorącej wody lub mleka, wymieszajmy całość i odstawmy do ostygnięcia.

FIOŁKOWY ZAWRÓT GŁOWY

Jeśli lubimy eksperymenty, idealną propozycją będzie kawa z syropem fiołkowym. Można go kupić w niektórych sklepach albo przygotować w domu. Potrzebujemy do tego około 200 gram kwiatów fiołka, pół litra wrzącej wody, dwie szklanki drobnego cukru oraz sok z połowy cytryny.

Kwiaty zalejmy wrzątkiem i zostawmy pod przykryciem w temperaturze pokojowej, najlepiej całą noc. Następnie przecedźmy, dodajmy sok z cytryny, cukier i gotujmy około 15 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.

SYROP Z KWIATÓW LIPY

Syrop przygotowany z kwiatów lipy nie tylko pysznie smakuje, ale też wzmacnia odporność. By go przyrządzić, zagotujmy w garnku 600 ml wody, 900 gram drobnego cukru i 10 gram kwasku cytrynowego. Gorącym syropem zalejmy dużą garść rozwiniętych kwiatów lipy (bez przylistków), zmieszaną z pokrojonym plastrami cytryny. Następnie przykryjmy garnek ściereczką i odstawmy do zaparzenia na 24-48 godzin, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu, dwukrotnie przelejmy syrop przez gęste sito wyłożone gazą.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

Dobrej jakości syropy są gęste –  już kilka kropli wystarczy, by wzbogacić smak kawy. Około 500 ml syropu powinno nam wystarczyć na mniej więcej 100 filiżanek tego napoju. Syropy stanowią doskonałą alternatywę dla tych, którzy nie lubią kaw aromatyzowanych. Dzięki nim nasz ulubiony napój zyska niezwykły smak i aromat. 

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa słodkie dodatki przepisy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze