Sprawdzony przepis na domowy mazurek

Opublikowano 13.03.2015

Kruchy spód, masa czekoladowa i bakalie. Mamy dla Was przepis na mazurek! Nie czekaj do Wielkanocy, już dziś zrób mazurek do popołudniowej kawy.

MAZUREK – DOSKONAŁE CIASTO NIE TYLKO NA WIELKANOC

Czym jest tradycyjny polski mazurek? Najprostszy przepis na mazurek zaczyna się od przygotowania kruchego ciasta. Nie ma mazurka bez słodkiej, gęstej masy np. kajmakowej, czekoladowej czy pomarańczowej. Po nałożeniu masy nadchodzi czas na dekoracje. Mazurki ozdabiamy orzechami, migdałami, dekorujemy kandyzowanymi owocami lub wiórkami kokosowymi.

Mazurki wydają się być zarezerwowane na czas Wielkanocy. Nie ma żadnego powodu aby ograniczać smakowanie tego wyśmienitego ciasta tylko do krótkiego okresu świąt. Przepis na mazurek niech nam panuje cały rok. :)

Znakomicie sprawdzi się w roli towarzysza popołudniowej kawy lub na babskim przyjęciu pełnym śmiechu i rozmów.

SPRAWDZONY PRZEPIS NA MAZUREK

Zacznijmy od kruchego ciasta.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do przesianej mąki dodaj masło i dokładnie posiekaj ostrym nożem. Do mąki dodaj żółtka, cukier i śmietanę i całość zagnieć szybko na gładkie ciasto. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej ½ godziny. Podziel na 2 części. Wylep równomiernie blachę ciastem tak aby po bokach były niewysokie zakładki. Kilka razy nakłuj widelcem. Piecz przez 10-15 minut aż do momentu kiedy ciasto będzie złote. Wyjmij i ostudź.

 

PRZEPIS NA MAZUREK - MASA CZEKOLADOWA

 

Komentarzy: 3. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze