Spotkanie z przyjaciółmi? Koniecznie na słodko!

Opublikowano 19.08.2014

Ogromnie lubię spotykać się z przyjaciółmi podczas kameralnych, starannie
przygotowanych przyjęć. Wymarzone menu? Wartka rozmowa, duża porcja
śmiechu , słodkie pyszności i dobra kawa czyli miły, wspólnie spędzony, czas.
Mam kilka dobrych pomysłów jak przygotować takie przyjęcie.

Jedna kawa, wiele smaków

Goście mogą wybrać nie tylko rodzaj, ale także smak kawy. Espresso o głębokim smaku, podane w malutkich filiżankach lub szklaneczkach. Aksamitne latte w efektownej, wysokiej szklance. Kremowe cappuccino w filiżance ze spodkiem. Do kaw mam specjalne łyżeczki – długie do latte i krótkie do cappuccino. Nowy smak zapewni dodatek syropu.

Kawa jak z obrazka

Przyjaciół zaskoczy kawa jak z kawiarni.
 

Warstwowa Kawa
Co będzie nam potrzebne?
Mocna, świeżo zaparzona kawa
Mleko 0,5%
Ekspres do kawy
Spieniacz do mleka (mój ekspres ma taki spieniacz, ale może być także mały ubijak na baterie lub ręczny)
Szklanka do latte (powinna być odporna na wysokie temperatury)
Mielony cynamon lub kakao

Jak to zrobić?

1. Przygotuj gorącą piankę mleczną. Jeżeli nie używasz spieniacza z ekspresu do kawy, wolno podgrzewaj mleko, jednocześnie cały czas ubijając je do momentu zagotowania. Zdejmij garnek z kuchenki. Masz teraz gorące mleko z solidną warstwą dobrze ubitej pianki na wierzchu.
2. Uważnie wlej gorące mleko (bez pianki) do szklanki do 1/3 wysokości. Na mleko nałóż piankę mleczną do 2/3.
3. Wolno i ostrożnie wlej zaparzoną kawę do szklanki. Kawa powinna tworzyć warstwę pomiędzy mlekiem i pianką.

Z papieru wytnę proste szablony – serduszko, gwiazdkę czy kwiatek i
posypię mleczną piankę cynamonem lub kakao. Moja kawa jest nie tylko
pyszna, ale także nadzwyczaj urodziwa.

Dekorować można także szklanki. Jeśli macie nieużywane, koronkowe
serwetki, przygotujcie z nich „ubranka” dla szklanek. Wycięty pasek z
koronki, dłuższy o 1-2 cm od obwodu szklanki, wystarczy skleić na krawędziach
klejem do klejenia na gorąco. Prosto, a efektownie! :)

Słodkie patyczki, czyli skąd to masz?

Słodkie patyczki z pewnością zaskoczą. Zwracam tylko uwagę, że projekt
trzeba zacząć na co najmniej tydzień przed przyjęciem, bo hodowla
cukrowych kryształków zajmuje 7 dni.

Co będzie potrzebne?
250 ml wody
600 g cukru białego lub brązowego
Barwnik do żywności (jeżeli chcę aby moje patyczki były kolorowe)
Krótkie drewniane patyczki, ok. 15 cm

Jak to zrobić?
1. Dobrze wymocz patyczki i pokryj je cukrem, mniej więcej na ½
długości.
2. Podgrzej wodę i dodawaj cukier porcjami, dobrze mieszając, tak
aby przed dodaniem kolejnej poprzednia była rozpuszczona.
3. Gdy cały cukier rozpuści się w wodzie doprowadź syrop do
wrzenia a następnie odstaw z ognia.
4. Teraz możesz do syropu cukrowego dodać na przykład barwnik do
żywności.
5. Następnie przelej syrop do słoika. Schłodź do temperatury
pokojowej. To ważne aby cukier mógł się krystalizować.
6. Zawieś patyczki (tu przyda się spinacz do prania), tak aby ich
ocukrzona część znajdowała się w syropie.
7. A teraz pozostaje cierpliwie czekać. Bardzo cierpliwie, bo przez
cały tydzień aż na patyczkach pojawią się kryształki cukru.

Mam również alternatywę dla tradycyjnych świeczek. Subtelne światło tealight’ów w lampionach z papieru tworzy ciepły, domowy nastrój.

Czekoladowy zawrót głowy dla dzieciaków

Dzieci z pewnością polubią koktajl z mleka, czekolady i lodów waniliowych.

Czekoladowo-lodowy shake
Lody waniliowe lub śmietankowe – 1 kulka na osobę
Zimne mleko – ok. 100 ml
Syrop czekoladowy – ok. 100 ml

Sposób przygotowania:
1. Wyjmij lody z zamrażalnika i pozwól im nieco zmięknąć.
2. W pojemniku miksera do napojów lub blendera umieść lody i mleko. Zmiksuj lekko.
3. Dodaj do lodów syrop czekoladowy. Dobrze zmiksuj całość i przelej do szklanek. Zamiast syropu czekoladowego użyć można innych smaków – owocowego, karmelowego lub orzechowego.

Gotowy deser dekoruję płatkami czekolady, migdałów lub orzechów.

Shake podaję z długimi łyżeczkami, które mogą posłużyć również jako słomki.
Dzięki temu dzieciaki mogą pić deser i nie pobrudzić się a jednocześnie wyjadać
dodatki łyżeczką.

 

Przyjemnie jest spędzić popołudnie z kochanymi przyjaciółmi. Dla mnie te
momenty są wyjątkowo cenne i ważne. Wspólny czas, rozmowy, smakołyki,
dużo śmiechu i radości. Do zobaczenia niedługo!

 

Tematy powiązane z tym artykułem: kuchnia kawa tchibo przepisy przepisy na kawę
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze