SMAKI LATA: KAWA KARMELOWA, MIĘTOWA I BANANOWA

Opublikowano 24.05.2015

Kawa bananowa, karmelowa, kokosowa – wypróbuj przepisy na kawowe napoje, które najlepiej smakują latem. Godna polecenia jest również orzeźwiająca kawa miętowa.

Na wakacjach wszystkie zasady traktujemy z przymrużeniem oka. Ubieramy się bardziej kolorowo i porzucamy  dietę. Zapomnij więc też o swojej codziennej kawie. Z małą czarną zmiksuj karmelowy syrop, mleko kokosowe lub banana, a do frappe dorzuć listki mięty. Poczujesz się jak pod palmami.

KARMEL NA OSŁODĘ

Kawa karmelowa może zastąpić deser. Zrobisz ją samodzielnie: wystarczy na patelni z grubym dnem skarmelizować cukier, dodać mleka lub śmietanki i energicznie mieszać aż składniki się połączą. Tak przygotowany karmel dolej do podwójnego espresso. Dołóż jeszcze odrobinę bitej śmietany albo kulkę lodów o smaku wanilii i kawa karmelowa gotowa.

MIĘTA NA OCHŁODĘ

Miętowy syrop lub listki świeżej mięty najlepiej komponują się z kawą mrożoną czyli frappe. Kawa miętowa z kostkami lodu to podwójna dawka orzeźwienia w upalne dni. Kawa w wakacyjnym wydaniu nie obejdzie się także bez kokosa.

Żeby powstała kawa kokosowa, zamiast zwykłego mleka zabiel napój mlekiem kokosowym, ewentualnie do schłodzonego espresso dolej likieru Mailbu oraz chudej śmietanki i dorzucić nieco lodu, a otrzymasz kawowego drinka.

BANAN NA NIEPOGODĘ

 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze