RODZAJE KAW, CZYLI WYBÓR DLA KAŻDEGO

Opublikowano 12.03.2015

Nie wiesz jaką kawę wybrać? Nic dziwnego, rodzaje kaw to przecież mnogość tak wielu smaków i zapachów. Poszukaj idealnego dla siebie rodzaju czarnego napoju.

Znajdująca się w ziarnach kawy kofeina pozytywnie pobudza i poprawia koncentrację. Wielbiciele kawy muszą czasem zrezygnować z ulubionego napoju ze względu na zawartość kofeiny, a niektórym czarny napój w klasycznym wydaniu nie smakuje. Co można im zaproponować?

BEZ KOFEINY

U osób wrażliwych na kofeinę kawa może być odpowiedzialna za poniesienie ciśnienia krwi lub nerwowość oraz problemy z żołądkowe. Osoby, które muszą ją wykluczyc ze swojego jadłospisu, mogą znaleźć w ofercie wielu firm inne rodzaje kaw o wspaniałym aromacie i smaku.

Najpopularniejsza jest klasyczna kawa bezkofeinowa. Smakuje ona identycznie jak kawa naturalna, ale dzięki dekofeinizacji zawartość kofeiny jest w niej znikoma i nie przekracza 0,3% składu.

Alternatywą, która posiada wiele cech pozytywnie wpływających na nasz organizm jest kawa zbożowa. Sporządzona z palonych ziaren zbóż nie tylko nadaje się do picia przec cały dzień, ale też jest źródłem błonnika i białka.

PALONA I ZIELONA

Przed skierowaniem do sprzedaży kawa jest palona. Ten wymagający doświadczenia proces pozwala na wydobycie z ziaren pełni aromatu. Różne rodzaje kaw pali się w inny sposób, aby z każdego gatunku uzyskać możliwość zaparzenia perfekcyjnego naparu. Przy ziarnach gorszej jakości stosuje się palenie przemysłowe, gdzie bardzo krótko operuje się wysoką temperaturą na dużą ilość kawy. W paleniu bębnowym proces trwa dłużej i uzyskane ziarna są bardziej aromatyczne. Niemniej dopiero tradycyjne palenie kawy nadzorowane przez mistrza pozwala na wydobycie wszystkich walorów danego gatunku.

Aktualnie coraz więcej amatorów zyskuje kawa zielona są to świeże, nie poddane paleniu ziarna kawowca. Zmiażdżone lub zmielone zalewa się gorącą wodą i otrzymuje napar cierpki w smaku. Zielona kawa korzystnie wpływa na zdrowie. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz zmniejsza wchłanianie cukrów.

ROZPUSZCZALNA I AROMATYZOWANA

Do mielonych ziaren dołączyła nowa forma kawy do błyskawicznego przygotowania: kawa rozpuszczalna. Dla wielu osób jest ona najlepszym sposobem na szybką małą czarną. Wystarczy zalać gorącą wodą granulki i napar gotowy. Kawa rozpuszczalna popularność zdobyła w latach pięćdziesiątych XX wieku i nadal jest modna nie tylko w biurach, ale też w wielu domach.

W sklepach znajdziemy także kawy aromatyzowane. Wysokiej jakości mieszanki zawierają dodatki prawdziwych przypraw na przykład wanilii, goździków, gałki muszkatołowej lub kompozycji kilku naraz jak cynamon i kardamon. Także dodatek czekolady czy karmelu pozwala na stworzenie nowego smaku tego popularnego napoju. W  ten sposób można trafić w gust nawet tych osób, które za kawą nie przepadały.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze