Puszyste gofry z syropem klonowym i bananami

Opublikowano 03.03.2015

Puszyste gofry na śniadanie i nie tylko. Jak zrobić ciasto na gofry w kilka minut? Dziś na deser gofry z bananami i syropem klonowym. Palce lizać!

DOMOWE GOFRY – NIE TYLKO NA LENIWĄ NIEDZIELĘ

Gofry to ulubiony smakołyk i stały punkt niedzielnego śniadania. Puszyste, delikatnie słodkie gofry są naprawdę łatwe do przygotowania. Składników ma niewiele, większość macie pewnie w domu. Jak zrobić ciasto na gofry? Przepisów jest wiele. My proponujemy wersję z maślanką.

A co na gofrach? Możliwości jest nieskończenie wiele. Owoce świeże i gotowane, lody, bita śmietana, czekolada, orzechy.

Głodni? To koniecznie przeczytajcie jak zrobić ciasto na gofry.

JAK ZROBIĆ CIASTO NA GOFRY?

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 50 g stopionego masła
  • 500 ml maślanki

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ubij jajka  z rozpuszczonym masłem a a następnie dodaj maślankę. Teraz połącz całość z mąką i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut aż powstanie gładkie płynne ciasto.

GOFRY Z BANANAMI I SYROPEM KLONOWYM

Teraz już wiecie jak zrobić ciasto na gofry. A teraz przepis na znakomite gofry z bananami i syropem klonowym.

Składniki

  • 6 łyżek masła
  • 150 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego                                          
  • 4 banany, obrane i pokrojone w plastry po skosie

Sposób przygotowania

W garnku lub patelni o grubym dnie stop masło i wymieszaj z syropem klonowym. Dodaj cynamon, wanilię i gotuj razem przez 1-2 minuty. Dodaj banany i duś z syropem jeszcze przez chwilę. Podaj gofry z bananami. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze