
Puszyste gofry na śniadanie i nie tylko. Jak zrobić ciasto na gofry w kilka minut? Dziś na deser gofry z bananami i syropem klonowym. Palce lizać!
DOMOWE GOFRY – NIE TYLKO NA LENIWĄ NIEDZIELĘ
Gofry to ulubiony smakołyk i stały punkt niedzielnego śniadania. Puszyste, delikatnie słodkie gofry są naprawdę łatwe do przygotowania. Składników ma niewiele, większość macie pewnie w domu. Jak zrobić ciasto na gofry? Przepisów jest wiele. My proponujemy wersję z maślanką.
A co na gofrach? Możliwości jest nieskończenie wiele. Owoce świeże i gotowane, lody, bita śmietana, czekolada, orzechy.
Głodni? To koniecznie przeczytajcie jak zrobić ciasto na gofry.
JAK ZROBIĆ CIASTO NA GOFRY?
Składniki
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka, lekko ubite
- 50 g stopionego masła
- 500 ml maślanki
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ubij jajka z rozpuszczonym masłem a a następnie dodaj maślankę. Teraz połącz całość z mąką i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut aż powstanie gładkie płynne ciasto.
GOFRY Z BANANAMI I SYROPEM KLONOWYM
Teraz już wiecie jak zrobić ciasto na gofry. A teraz przepis na znakomite gofry z bananami i syropem klonowym.
Składniki
- 6 łyżek masła
- 150 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 banany, obrane i pokrojone w plastry po skosie
Sposób przygotowania
W garnku lub patelni o grubym dnie stop masło i wymieszaj z syropem klonowym. Dodaj cynamon, wanilię i gotuj razem przez 1-2 minuty. Dodaj banany i duś z syropem jeszcze przez chwilę. Podaj gofry z bananami.