Przepis na łatwy sernik z budyniem

Opublikowano 10.04.2015

Jak przygotować sernik z budyniem? To bardzo proste. Dziś do kawy podajemy wyśmienity sernik z budyniem.

SERNIK Z BUDYNIEM  CZYLI DOMOWY DESER W WYJĄTKOWYM STYLU

Sernik z budyniem jest puszysty i gładki. Wybór smaku zależy od Ciebie. Migdałowy, waniliowy czy śmietankowy, budyń równoważy świeży, lekko kwaskowaty smak sera.

Nasz przepis na sernik z budyniem nie wymaga przygotowania spodu z ciasta. Wierzymy, że w pieczeniu (i gotowaniu) najważniejsze są składniki, czyli dobrze zmielony ser, świeże wiejskie jajka, dobra śmietana i mąka.

Wychodząc z dobrych składników szanse kulinarnego sukcesu zdecydowanie rosną. :) Ale do rzeczy. Dziś do popołudniowej kawy podajemy znakomity sernik z budyniem.

SERNIK Z BUDYNIEM – CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SERNIKA Z BUDYNIEM

Oddziel żółtka od białego. Ubij białka na sztywno (będzie łatwiej, jeżeli dodasz do nich szczyptę cukru) i utrzyj żółtka z cukrem i masłem tak, aby były jasnożółte i puszyste. Do żółtek dodaj ser biały, śmietanę, mąkę, proszek budyniowy i cukier waniliowy, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Bardzo delikatnie wymieszaj masę serową z ubitym białkiem. Wlej masę do natłuszczonej i wysypanej bułeczką formy do pieczenia. Piecz w 200 C przez około 45 minut. Wykałaczką sprawdź, czy sernik jest gotowy. Po wyjęciu powinna być czysta.

DODATKI DO SERNIKA Z BUDYNIEM

Do sernika z budyniem dorzucić można garść rodzynek, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub 100 g mielonych migdałów. Pamiętajcie tylko, aby zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 1,5 łyżeczki.

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto sernik
Komentarzy: 2. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze