Prosty przepis na ciasto francuskie

Opublikowano 02.03.2015

Ciasto francuskie wymaga trochę czasu i wysiłku ale nie jest trudne. Jak zrobić ciasto francuskie przekonacie się czytając nasz wyjątkowo prosty przepis.

JAK ZROBIĆ CIASTO FRANCUSKIE DO KREMÓWEK, NAPOLEONEK I INNYCH WYPIEKÓW?

Ciasto francuskie nie jest trudne do przygotowania. Wymaga tylko dokładnego wykonania zaleceń przepisu, trochę cierpliwości no i czasu. Ale z pewnością warto ten czas poświęcić, bo ciasto francuskie to prawdziwy przysmak – kruche, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Znakomite do kremówek, rurek z bitą śmietaną czy ciastek z owocami i kremem.

JAK ZROBIĆ CIASTO FRANCUSKIE?

Oto nasz przepis. Przeczytajcie uważnie i do dzieła. :)

Składniki

  • 500 g mąki
  • Łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła, prosto z lodówki
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

INSTRUKCJA KROK PO KROKU CZYLI JAK ZROBIĆ CIASTO FRANCUSKIE?

Wyjmij ciasto i wywałkuj prostokąt o grubości ok. 8 mm i wymiarach mniej więcej 30 x 22 cm. Pozostałe 3 kostki masła pokrój cieniutko i równomiernie rozłóż na arkuszu ciasta. Złóż ciasto w kopertę – 4 rogi do środka, tak aby utworzył kolejny prostokąt. Zaczynając od krótszej strony wywałkuj ciasto ponownie tak aby uzyskać taki sam prostokąt jak poprzednio (30 x 22 cm). Ponownie złóż ciasto w kopertę, wstaw do lodówki zawinięte w folię spożywczą na 3 godziny.

Wyjmij z lodówki, pozwól ciastu osiągnąć temperaturę pokojową i ponownie wywałkuj do prostokąta.

Ciasto francuskie pieczemy aby przygotowane płaty wypełnić kremem lub bitą śmietaną.

 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto kremy i syropy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze