Pora na muffinki

Opublikowano 04.03.2015

Aromatyczna kawa i muffinki to przepis na wymarzone popołudnie. Spraw sobie i najbliższym przyjemność i upiecz domowe muffinki. Zobacz jak przygotować muffinki.

MAŁE CO NIECO DO KAWY, CZYLI DOMOWE MUFFINKI

Jest coś wyjątkowo uroczego w niewielkich, puszystych babeczkach. Nie można im się oprzeć. Muffinki pasują doskonale do do porannej kawy i na biurowy lunch. Jak zrobić muffinki? Sprawdźcie nasz przepis na wyśmienite muffinki z owocami.

PRZEPIS NA OWOCOWE MUFFINKI

Składniki 

  • 225 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 175 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml miodu
  • 150 g świeżych borówek
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej.

Domowe wypieki, czyli jak zrobić muffinki

Nagrzej piekarnik do 190°C. Natłuść formę do muffinek (12 lub 2 x 6). Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij lekko jajka, dodaj stopione masło (lekko je ochłódź przed dodaniem), mleko i miód. Dodaj mąkę i pozostałe składniki.

Wymieszaj całość szybko. Mogą pozostać grudki, ciasto na muffinki nie powinno być mieszane zbyt długo.

Wypełnij ciastem formę na muffinki. Piecz przez 20-25 minut aż do momentu gdy muffinki będą złociste i wyrośnięte. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ochłodzenia. 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasteczka i babeczki kremy i syropy przepisy z owocami
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze