Pieczenie chleba jest proste – Ty też możesz to zrobić!

Opublikowano 14.04.2014

 

Od dawna marzyłam o tym, żeby upiec swój własny chleb. Nic nie może się równać z zapachem domowego, cieplutkiego pieczywa, rozchodzącego się po mieszkaniu. No, może tylko smak tego pieczywa :) Marzyłam, ale nie piekłam, bo ciągle myślałam, że to za trudne, że nie mam czasu, że i tak nie wyjdzie. To wszystko nieprawda! Dziś opowiem wam, jak to zrobić.

Do podjęcia tego wyzwania zainspirowała mnie w końcu miniforma do pieczenia małych chlebków. Podzielona na dziewięć przegródek, umożliwia upieczenie kilku różnych ciast naraz. Albo dziewięciu takich samych, jeśli jeszcze nie czujesz się na siłach na taki multitasking:). Foremka jest wygodna, nic do niej nie przywiera, a po pieczeniu można ją umyć w zmywarce. Możecie też piec chleb w formie stalowej, pamiętajcie tylko, żeby wybrać taką odporną na działanie kwasu chlebowego, jeśli zdecydujecie się na przepis z kwasem.

WYKORZYSTAJ DO PIECZENIA ORZECHY, ZIARNA I OWOCE

Może i sama forma nie przeważyłaby szali i nie przekonała mnie od pieczenia, ale razem z nią w zestawie była książeczka zawierająca dziewięć prostych przepisów. Nie byłabym sobą, gdybym ich trochę nie zmodyfikowała. U mnie w domu jemy bowiem tylko ciemne pieczywo. Poza tym uwielbiamy żurawinę, a to doskonały dodatek do pieczywa. Podobnie jak suszone śliwki, ziarna słonecznika i dyni. No i, oczywiście, siemię lniane – dla zdrowia i urody:). Możecie też dla ułatwienia użyć gotowej mieszanki musli.

Przepis na domowy chleb

  • 175 g razowej mąki
  • 175 g mąki pszennej
  • pół kostki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 150 gram śmietany
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 1-2 łyżki mleka
  • dowolna mieszanka ziaren i owoców (nie ma co się ograniczać;)

Przygotowanie: 20 minut, wyrastanie: 60, pieczenie: ok 25 minut

1. Zmieszaj w misce oba rodzaje mąki, uformuj w środku zagłębienie, w którym umieść drożdże i miód. Zalej to 100 ml letniej wody i powoli rozmieszaj z mąką. Zagniecione ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Dodaj śmietanę, jajko i wybrane dodatki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kolejne 30 minut. 

 

3. Przełóż ciasto do foremek, nożem przetnij wzdłuż na głębokość ok 1 centymetra i pozostaw na kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

4. Zwilż ciasto z wierzchu mlekiem, posyp ziarnami i piecz przez 20-25 minut, aż chlebki nabiorą pięknego złoto-brązowego koloru. Wyjmij z piekarnika, ale pozostaw w foremkach aż do wystygnięcia.

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy kuchnia przepisy z orzechami
Komentarzy: 3. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze