Pieczemy wyśmienity sernik

Opublikowano 10.04.2015

Najlepsze polskie ciasto? Tradycyjny sernik przygotowany na bazie polskiego twarogu. Dowiedz się jak zrobić wyśmienity sernik.

WYJĄTKOWY SERNIK

Przepisów na sernik jest wiele, a to dlatego, że dobry sernik to prawdziwy przysmak. Tradycyjny polski biały ser  jest unikalny w skali światowej. Puszysty, lekko kwaskowaty, stanowi fantastyczną bazę do pieczenia domowego sernika.

Serniki przygotować można z różnych rodzajów sera. Równie pyszne są serniki z serkiem homogenizowanym, jogurtem, z serem kremowym lub delikatną włoską ricottą.

SERNIK NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Mamy dla Was prosty przepis na gładki i puszysty domowy sernik na kruchym spodzie. 
Zapraszamy do pieczenia.

Składniki

Na ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Na masę serową

  • 1 kg podwójnie mielonego twarogu na sernik
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 400 g drobnego cukru
  • 50 g rodzynków
  • Otarta laska wanilii lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g mąki

PIECZEMY PYSZNY SERNIK

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Nagrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj masło z mąką i cukrem. Dodaj żółtko. Szybko wyrób ciasto na jednolitą masę i wstaw do zamrażalnika na 10 minut. Wyjmij ciasto z lodówki , rozwałkuj i wyłóż nim dno dużej torownicy. Wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika i podpiecz na złoto. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą jasnożółtą masę. Dodaj masło porcjami i ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ser i ucieraj dalej. Dodaj mąki, wanilię i rodzynki. A na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Wyłóż masę serową na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na mniej więcej 60 minut. Sprawdzaj czy wierzch nie rumieni się zbyt mocno. Ciasto jest upieczone gdy włożona do masy serowej wykałaczka jest po wyjęciu czysta.

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto sernik
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze