Pieczemy szarlotkę

Opublikowano 10.04.2015

Składniki domowej szarlotki. Jak zrobić najlepszą szarlotkę? Upiecz samodzielnie wyjątkową szarlotkę.

NAJLEPSZE Z POLSKI CZYLI DOMOWA SZARLOTKA

Szarlotki, serniki, makowce możemy śmiało nazwać polskimi przebojami. Te wspaniałe ciasta zna każdy. Ile domów tyle jest przepisów. Dziś zajmiemy się bliżej szarlotką zwaną także jabłecznikiem. Przygotowana  z najlepszych jabłek (nie przez przypadek Polska jest jabłkową potęgą :)) królują na polskich stołach. 

JABŁKA DO SZARLOTKI

Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki? Wybieramy jabłka kruche, tak aby łatwo rozpadały się w trakcie gotowania. Dobre jabłko do szarlotki powinno mieć słodko-kwaśny smak. Dlatego najlepiej sprawdzają się tradycyjne polskie gatunki takie jak reneta, szara lub złota, antonówka czy landsberska.

JAKIE CIASTO DO SZARLOTKI?

Jabłka współgrają z każdym rodzajem ciasta. Szarlotkę przygotujemy na kruchym, półkruchym, francuskim lub drożdżowym spodzie. Francuzi mają przepis na tarte tatin, szarlotkę pieczoną do góry nogami czyli z ciastem na górze.

CO MOŻNA DODAĆ DO JABŁEK DO SZARLOTKI?

Jabłka do szarlotki komponują się bardzo dobrze z rozmaitymi dodatkami i przyprawami.

Obok klasycznego zestawienia jabłka i cynamon, pysznie smakują jabłka z kardamonem, otartą skórką cytrynową i pomarańczową, gałką muszkatołową czy kandyzowaną skórką cytrusową.

Do jabłek dodać można imbir w proszku lub świeży. Szarlotka smakować będzie doskonale z żurawiną, płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi, gruszką lub pigwą. 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto szarlotka przepisy z owocami
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze