ODPOWIEDNIO DOBRANY GATUNEK KAWY GWARANCJĄ DOBREGO NAPARU

Opublikowano 29.04.2015

Każdy gatunek kawy ma inne cechy charakterystyczne. Przeczytaj, co różni Arabikę od Robusty. Dowiedz się, która odmiana kawy będzie lepsza do zrobienia espresso.

Kiedy wybieramy kawę w sklepie, powinniśmy decydować nie tylko czy będzie ona mielona, ziarnista, palona mocno czy delikatna. Ważny jest także gatunek kawy, który warto dobrać pod konkretny rodzaj naparu.

ZNANE GATUNKI KAWY

Smakosze cenią sobie najbardziej odmiany kawy rosnące w górach - smak zależy od warunków klimatycznych i sposobu zbierania ziaren.

Robusta ze względu na małe wymagania klimatyczne jest uważana często za gorszy gatunek kawy. Jest bardziej wyrazista od Arabiki i njaczęściej używana do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Arabusta będąca skrzyżowaniem Arabiki z Robustą to kawa odporna jak Robusta, z delikatnością charakterystyczną dla Arabiki. Liberyka natomiast jest mało aromatyczna, ale jako wydajna i niedroga wykorzystywana jest do ekonomicznego wypełniania tańszych mieszanek kaw.

Cechy charakterystyczne dwóch najpopularniejszych ziaren kawy:

Arabika

  • ziarna płaskie z bruzdą w kształcie litery S, mało odporne na choroby
  • lekko kwaskowata
  • czekoladowy posmak
  • zawartość kofeiny 0,9-1,4%

Robusta:

  • ziarna mniejsze z prostą bruzdą o dużej odporności na choroby
  • smak wyraźny, ostry
  • zawartość kofeiny 1,8-4%

CO WYBRAĆ?

Bardzo często sprzedawane są kawowe mieszanki, w których z powodzeniem łączy się oba gatunki. Kawa w różnych proporcjach Arabiki i Robusty pozwala wydobyć z nich najlepsze cechy i uzyskać niepowtarzalny aromat. W przypadku jednogatunkowego opakowania często znajdują się różne odmiany kawy (nawet 5 do 8) co sprawia, że tylko wysokiej klasy kawa smakuje zawsze tak samo. Do espresso dobrze wybrać mieszankę Arabiki z domieszką 30-50% Robusty. Szczególnie popularne dzięki małym palarniom są natomiast jednorodne Arabiki prażone przed sprzedażą. Ich ziarna mają większą o 60% zawartość olejków zapachowych stad zaparzone espresso będzie miało więcej aromatu, ale delikatną cremę.

Nazwę zawdzięcza miejscu pochodzenia - Góry Błękitne na Jamajce. Uprawiana na tarasach na zboczach gór, na rodzinnych plantacjach jest kawą bardzo ekskluzywną.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze