NIE TYLKO ESPRESSO. KAWY WŁOSKIE, W KTÓRYCH SIĘ ZAKOCHACIE

Opublikowano 09.04.2015

Kawy włoskie to prawdziwe bogactwo smaków. Najlepsze kawy rodem z Itallii to un caffé, caffé doppio i caffé machiatto. Rozmakuj się w nich wszystkich!

Parzenie kawy to wielka narodowa namiętność Włochów. Nic więc dziwnego, że różnorodność rodzajów brunatnego napoju, których można spróbować w Italii, przyprawia o zawrót głowy. Równie duża jest liczba krajowych palarni, które produkują kawy włoskie najwyższej jakości.

KAWOWE SEKRETY ITALII

Podobnie jak na całym świecie, najpopularniejszymi odmianami kaw we Włoszech są delikatna, lekko słodka i kwaskowa arabika oraz dużo bardziej wyrazista robusta o gorzkim i cierpkim posmaku. W chętnie tworzonych przez Włochów mieszankach dominuje ta pierwsza – funkcją drugiej jest zazwyczaj łagodzenie jej kwasowości. Ich proporcje różnią się w zależności od typu kawy włoskiej. Do delikatnego espresso używa się z reguły arabiki ze śladową ilością robusty, zaś do mocnego, z dużą warstwą cremy – 80 procent arabiki i 20 robusty. W ekspresach przelewowych i kawiarkach najlepiej sprawdzają się mieszanki złożone w połowie z arabiki, a w połowie z robusty. Połączenie  robusty z domieszką arabiki nie ma zastosowania – powszechnie uważa się, że smak takiej kawy byłby zbyt mocny.

Równie ważne są metody palenia kaw włoskich. W rodzinnych palarniach z długimi tradycjami stosuje się zazwyczaj trzy. Ciemna, zwana tostatura scura, jest popularna głównie na Sycylii i w Neapolu. Jasną, czyli tostatura chiara, wykorzystuje się przy produkcji kaw na eksport. W przypadku typowych kaw włoskich dominuje metoda średnia - tostatura media. Określają one stopień palenia od najniższego do najwyższego.

JAKĄ KAWĘ WŁOSKĄ PIĆ WE WŁOSZECH?

Podczas wycieczki do Włoch nie sposób nie spróbować tradycyjnego un caffé, a więc espresso – czarnej, mocnej kawy bez dodatków, serwowanej w 20 - 25 mililitrowych porcjach w małej filiżance. To lokalna kawowa pozycja obowiązkowa. Na straży tego, aby była poprawnie przygotowywana, stoi specjalnie powołana w tym celu instytucja Istituto Nazionale Espresso Italiano (Narodowy Instytut Włoskiego Espresso), certyfikująca kawy włoskie spełniające najbardziej wyśrubowane normy jakości.

Popularną wariacją włoskiej małej czarnej jest caffé doppio, czyli espresso podwójne. Koneserom warto polecić jej unikalną odmianę – gran caffé speciale, serwowaną wyłącznie w kawiarni Sant Eustachio w Rzymie. Wyróżnia się ona wyjątkowo wysokim poziomem spienienia mleka. W typowo włoskim lokalu zamówić można też caffé corto albo caffé ristretto, czyli jeszcze bardziej niż zazwyczaj skondensowane espresso, podawane w porcjach poniżej 20 mililitrów. Ci, którzy wolą mniej intensywny smak, powinni wybrać caffé lungo. Przygotowuje się ją z podwójną ilością wody i dłużej parzy, przez co jest wyraźnie słabsza. Niestety, minusem jest jej gorzki posmak.

Oprócz tego ogromnym powodzeniem cieszą się we Włoszech kawy z dodatkiem mleka. Należy do nich popularna również w Polsce caffé machiatto, która w swojej ojczyźnie występuje w rozmaitych odmianach, między innymi caldo z odrobiną mleka spienionego i freddo z odrobiną mleka i lodu. Wielbiciele słodkości mogą zdecydować się też na caffé macchiato nero albo macchiato scuro, czyli połączenie espresso i gorącej czekolady. Nie można zapomnieć też o słynnym cappuccino, w Italii znanym pod nazwą caffé con panna. Choć niewtajemniczonym może wydawać się, że to tylko espresso z mlekiem, we Włoszech obowiązuje ścisła, nieco bardziej skomplikowana procedura jej przygotowywania. Kluczowe są proporcje napoju – 100 mililitrów mleka na 25 mililitrów kawy - oraz odpowiednie użycie dyszy parowej tak, aby spienione mleko miało konsystencję zbliżoną do bitej śmietany albo jogurtu. 

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze