NAJLEPSZA NA ŚNIADANIE: KAWA BIAŁA

Opublikowano 29.04.2015

Kawa biała ma łagodny, delikatny smak. Dlatego bardzo dobrze sprawdza się w roli napoju na śniadanie. Poznaj przepis na perfekcyjną białą kawę.

Miłośnicy czarnej kawy chwalą sobie jej właściwości pobudzające i poprawiające trawienie. Pita jednak zbyt często może podrażnić błonę śluzową żołądka. Kawa wypłukuje też z organizmu minerały takie jak wapń i magnez. Kompromisem pomiędzy czystą kawą a rezygnacją z niej jest kawa biała, czyli z mlekiem. Ma łagodniejszy smak i działa delikatniej na żołądek, a mleko uzupełnia częściowo niedobór wapnia i neutralizuje niskie pH kawy.

BIAŁA KAWA PRZEPIS

Zamawiając w restauracji białą kawę oczekujemy mocnego naparu uzupełnionego mlekiem. Częstym błędem jest podanie zimnego mleka, które szybko obniża temperaturę napoju i zmniejsza tym samym przyjemność picia kawy.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zaparz ulubioną kawę, najlepiej podwójne espresso lub mokkę.
  2. Podgrzej mleko lub śmietankę.
  3. Wlej składniki do filiżanki.
  4. Podawaj z cukrem.

Oryginalny sposób podawania białej kawy to wlanie naparu kawowego i mleka do osobnych ogrzanych dzbanuszków. Pozwala to na zmieszanie ich w ulubionej proporcji.

LOKALNE SPECJALNOŚCI

Biała kawa jest symbolem malezyjskiego miasta Ipoh. Jednak jej nazwa nie pochodzi od dodatku mleka. Naturalnie jasną barwę, podobną do koloru bawarki, otrzymuje się przez odpowiednie palenie ziaren. Prażone są z tłuszczem palmowym w łagodniejszych warunkach. Kawa biała jest szczególnie popularna w Nowej Zelandii. Określana jako Flat White nazwę zawdzięcza temu, iż serwowana w dużej filiżance ma płaską powierzchnię (flat white – biała płaska). Aby ją przygotować, wystarczy do espresso wlać ciepłe, lekko spienione mleko.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze