MŁYNEK DO KAWY, CZYLI ŚWIEŻA KAWA NA ZAWOŁANIE

Opublikowano 24.05.2015

Chcesz cieszyć się smakiem i aromatem zawsze świeżej kawy? Wypróbuj niezawodny młynek do kawy. Możesz zdecydować się na model ręczny lub elektryczny.

Mówi się, że każdy prawdziwy koneser kawy powinien mieć w swoim domu nie tylko ekspres, lecz także młynek do kawy. Dobra kawa to taka, która jest świeżo mielona. Nawet osoba, która kawę pije jedynie okazjonalnie, z łatwością zauważy różnicę pomiędzy napojem przygotowanym z ziaren zmielonych przed parzeniem, a tym powstałym z kawy przechowywanej przez długi czas w paczce.

NIEZAWODNY RĘCZNY

Młynek do kawy wykorzystywany jest od XVI wieku, wcześniej do mielenia ziaren używano moździerzy, a przed nimi –kamieni. Młynki cieszyły się dużą popularnością i w wieku XIX znaleźć można było je w większości mieszczańskich kuchni. W obecnych czasach urządzenia ręczne nie tracą na popularności, mimo iż na rynku dostępny jest także szereg młynków automatycznych. Przewagą manualnych jest równomierne mielenie, co ma niebagatelne znaczenie dla mocy oraz smaku kawowego napoju. Jako że młynki ręczne mielą kawę dość grubo, najlepiej sprawdzą się u użytkowników kawiarek, nie nadają się natomiast do mielenia ziaren na popularne espresso.

NOWOCZESNY AUTOMATYCZNY

Młynek do kawy w postaci elektrycznej jest znacznie łatwiejszy w obsłudze  niż klasyczna wersja – wystarczy, że podłączymy urządzenie do prądu, naciśniemy przycisk, ustawimy wielkość oraz grubość przemiału i gotowe!

Drugim z rodzajów są młynki żarnowe. Tutaj mamy już możliwość ustawienia grubości przemiału oraz ilości parzonych kaw. Przygotowany z ich pomocą napój docenią zarówno jgo początkujący miłośnicy, jak i koneserzy. Na rynku spotkać można także młynki wyposażone w mechanizm sterowany komputerowo. Znajdziemy tutaj wyświetlacz LCD i automatyczne programy, które umożliwiają ustawienie czasu i grubości mielenia.

MŁYNEK POD LUPĄ

Młynek do kawy przeważnie składa się z następujących elementów: obudowy, w której znajduje się mechanizm, pojemnika na zmieloną kawę, korbki lub przycisku włączającego urządzenie oraz (w przypadku młynków elektrycznych żarnowych) pokrętła przeznaczonego do ustawiania grubości mielenia oraz ilości kawy.

Najważniejszą częścią każdego młynka są żarna lub noże. Te pierwsze dzielą się na płaskie oraz stożkowe. Gdy kupujemy młynek wyłącznie do użytku domowego, rodzaj żaren nie ma dla nas większego znaczenia. W młynkach udarowych zamiast nich stosuje się noże. Niestety nie sprawdzają się one tak dobrze jak żarna, a to ze względu na fakt, że generują dużą ilość pyłu zapychającego urządzenie, a co więcej, kawa mieli się tu w sposób nierównomierny, nagrzewa się i traci aromat.

W przypadku młynków kluczową rolę odgrywa materiał, z którego wykonane zostały żarna lub noże oraz pozostałe części mechanizmu. Popularna i uznawana za wysokiej jakości jest stal. To materiał trwały i bardzo wytrzymały. Powinna być ona chromowana, utwardzona oraz nierdzewna. Młynki ręczne przeważnie wyposażone są w wysokiej jakości żarna ze staliwa lub żelaza. W nowoczesnych modelach bardzo często wykorzystuje się natomiast ceramiczne.

JEŚLI NIE MŁYNEK, TO CO?

Alternatywą dla kawoszy, którym szkoda czasu na mielenie ziaren, jest zakup ekspresu do kawy na kapsułki – na przykład jednego z modeli wchodzącego w skład rodziny Tchibo Cafissimo. Dzięki temu, że każda kapsułka Cafissimo została hermetycznie zamknięta, mamy gwarancję, że ukryta w niej kawa nie zwietrzeje i będzie dorównywała aromatem ziarnom zmielonym tuż przed parzeniem. 

 

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy akcesoria do kawy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze