MLECZNE CAPPUCCINO. PRZEPIS NA PRZYJEMNY POCZĄTEK DNIA

Opublikowano 30.04.2015

Marzysz o cappuccino? Przepis na oryginalną wersję włoskiej kawy z pianką znajdziesz w naszym artykule. Dowiedz się, jak idealnie spienić mleko.

KAPUCYNI I KAWA

Cappuccino jest kawą symbolem, którą pije cały świat. Włochy słyną z niej tak samo jak z makaronów czy pesto. Pije się je z reguły na śniadanie. Nazwa cappuccino pochodzi od orzechowej barwy napoju, która przywodzi na myśl habity kapucynów. Jak przyrządzić puszyste, delikatne cappuccino? Przepis bazuje na dobrej kawie i mleku, które po zmieszaniu tworzą apetyczną piankę.

KAWA CAPPUCCINO PRZEPIS

Włoską kawę z mleczną pianką możesz zaserwować w wersji małej (180 ml) lub dużej (220 ml).

Składniki:

  • espresso
  • mleko 2% - 3,2% zawartości tłuszczu
  • czekolada, cynamon lub kakao
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Spień podgrzane mleko.
  2. Zaparz espresso ze świeżo zmielonej kawy – zachowasz intensywny aromat ziaren.
  3. Delikatnie wlej mleko do kawy tak, aby na jej powierzchni powstała pianka.
  4. Posyp startą czekolada, cynamonem lub kakao.
  5. Podawaj z ciasteczkami lub rogalikiem.

Porady:

  • używaj świeżo mielonej kawy
  • jeśli nie masz ekspresu, przygotuj napar w kafetierce
  • najlepsze proporcje to 1/3 kawy, 1/3 mleka, 1/3 pianki z mleka
  • im więcej dolejesz mleka  do naparu, tym wyższą otrzymasz piankę

KREMOWA PIANKA

Doskonały przepis na cappuccino opiera się na idealnie spienionym mleku. Konsystencja musi być gładka, a pianka lekka i zwarta.

Pianka na cappuccino przepis dla początkujących:

  1. Wykorzystaj mleko tłuste - nawet 3,2 % tłuszczu.
  2. Mleko musi być gorące, ale nie przegrzane (najlepsza temperatura to 60 – 65 st. C).
  3. Jeśli nie masz ekspresu z opcją spieniania mleka, użyj miksera, blendera, słoika lub trzepaczki.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze