Mamy odpowiedź na Wasze pytanie, czyli jak upiec dobry biszkopt

Opublikowano 12.03.2015

Idealne ciasto do kawy? Znakomity biszkopt z owocami i bitą śmietaną. Zobacz jak upiec biszkopt, który wzbudzi zachwyt.

DELIKATNY I PUSZYSTY, CZYLI JAK UPIEC DOBRY BISZKOPT

Biszkopt to ciasto szalenie popularne ale z nieznanego powodu wiele osób sądzi, że jest trudne do przygotowania. Nic bardziej błędnego. Jak upiec dobry biszkopt? To proste. Mamy dla Was przepis na biszkopt z owocami i bitą śmietaną. Taki deser z przyjemnością zjedzą przyjaciółki zaproszone na kawę i dzieci na przyjęciu urodzinowym.

JAK UPIEC DOBRY BISZKOPT?

Gdy planujemy upiec dobry biszkopt, warto wrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • Żółtka powinny być jak najlepiej utarte z cukrem, ich objętość po utarciu powinna być mniej więcej dwa razy większa, od tego zależy wyrastanie i pulchność ciasta.
  • Białka należy ubić na sztywno, tak by nie wypłynęły z naczynia gdy je przechylimy, pomaga w tym dodatek 2-3 łyżeczek cukru.
  • Forma do pieczenia powinna być wypełniona do ¾ wysokości bo ciasto biszkoptowe rośnie w czasie pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 160-170°C tak by ciasto piekło się niezbyt prędko i równomiernie.

Stopień upieczenia poznajemy po tym, że wetknięta weń drewniana wykałaczka jest po wyjęciu sucha a ciasto odstaje od boków formy.

  • Warto przesiać mąkę przed dodaniem bo dzięki temu napowietrzy się, a ciasto będzie bardziej puszyste.

PRZECZYTAJ, JAK UPIEC DOBRY BISZKOPT

KROK PO KROKU, CZYLI JAK UPIEC  DOBRY BISZKOPT

 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy biszkopt ciasto
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze