LIKIER DO KAWY – SŁODKA CHWILA ZAPOMNIENIA DLA DOROSŁYCH

Opublikowano 04.05.2015

Likier to najlepszy dodatek do kawy. Możesz wybrać likier cukierkowy, kokosowy lub czekoladowy. Dowiedz się, jak przygotować małą czarną z alkoholem w domu.

Likier ze względu na słodki smak i sporą zawartość alkoholu najczęściej pija się solo w małej ilości, ale można wykorzystać go inaczej. Likiery do kawy mogą wzmocnić jej smak lub wręcz przeciwnie – zneutralizować gorzki posmak espresso. Takie działanie ma anyżowy likier do kawy nazywany przez Włochów ammazzacaffe, czyli zabójca kawy. My skupimy się jednak na likierach wzbogacających aromat kawowych napojów.

SŁODKI DODATEK

Likier najlepiej przygotować w domu. Wystarczy połączyć alkohol z cukrem i ulubionymi dodatkami jak przyprawy, owoce, mleko. Ostateczny smak zależy jedynie od Twoich preferencji, bo przepisy na likiery do kawy można modyfikować według uznania.

Likier cukierkowy

KAWA Z LIKIEREM

Kawa i czekolada to niemal idealne połączenie. Jeszcze lepszą kompozycję stworzysz dodając do filiżanki gorącego naparu likier czekoladowy.  Oto popisowy przepis na poprawę nastroju.

 

 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze