LETNIE PRZYSMAKI - KAWA MROŻONA

Opublikowano 24.04.2015

Domowa kawa mrożona doda Ci ochłody w ciepłe dni. Dowiedz się, jak ją samodzielnie przyrządzić np. przy pomocy blendera. Poznaj różne warianty kaw mrożonych.

Kawa mrożona to alternatywa dla gorącej „małej czarnej” na ciepłe dni. Jej pochodzenie można przypisywać algierskiemu napojowi kawowemu mazagran z połowy XIX wieku. Miłośnicy kawy mrożonej znają też legendę o frappe, która jest jej grecką odmianą przyrządzaną na bazie zimnej wody. W każdym kraju z południa Europy podaje się mrożone kawy według różnych receptury. Prostota przepisu sprawia, że nie musisz mieć wymyślnych sprzętów, aby we własnej kuchni przygotować idealny napój. 

DOBRA BAZA TO PODSTAWA

Żar leje się z nieba i masz ochotę na coś zimnego? Sposób na orzeźwienie w domu jest prostszy i mniej kaloryczny niż lody - mrożona kawa. Napój, podobnie jak klasyczna wersja na gorąco, opiera się na doskonałej bazie: najważniejszy jest w niej smak samej kawy. Z tego względu warto przygotować espresso lub zaparzyć mocny napar ze świeżo mielonych ziaren kawy wysokiej jakości. Ważną czynnością jest zmiksowanie składników. Wytworzy się wtedy apetyczna pianka, a napój zyska lekkości.

Przepis podstawowy – domowa kawa mrożona z blendera

Składniki:

  • podwójne espresso lub mokka przygotowane z kawy mielonej (schłodzone po zaparzeniu)
  • zimne mleko 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
  • kostki lodu
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Składniki przełóż do blendera i miksuj do uzyskania pianki.
  2. Przelej do szklanki i podawaj ze słomką.

Wersja ekspresowa

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • zimne mleko najlepiej 2% tłuszczu (pół szklanki)
  • chłodna woda (pół szklanki)
  • kostki lodu
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Składniki umieść w naczyniu - możesz użyć shakera lub słoika z nakrętką. Mieszaj do powstania pianki.
  2. Podawaj w schłodzonej szklance ze słomką.

KAWOWY ZAWRÓT GŁOWY

Warianty kawy mrożonej można  tworzyć w nieskończoność. Sposób podawania czy wzbogacanie dodatkami sprawią, że jako deser będzie mieć wiele odsłon. Jeśli serwujesz kawę w szklance, przed jej wlaniem udekoruj wewnętrzne ścianki na przykład roztopioną czekoladą. Szklankę możesz także ozdobić plastrem wybranego owocu czy dodać rurkę waflową bez nadzienia. Na smak mrożonej kawy duży wpływ ma dodatek lodów. Zamiast standardowych waniliowych użyj lodów orzechowych, kawowych czy owocowych sorbetów.

Proponowane dodatki:

Najbardziej oczywistym dla wielu osób dodatkiem do mrożonej kawy jest… cukier. Dla odmiany spróbuj słodzenia syropem cukrowym. Sprawi on, że domowa kawa mrożona nie będzie miała grudek cukru, za to będzie smakowała jak przyrządzona w kawiarni. Syrop przygotuj wcześniej. Możesz go przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Oryginalny potrójnie kokosowy smak mrożonej kawy otrzymasz używając mleka kokosowego zamiast mleka krowiego.

Składniki:

  • mocny napar z kawy mielonej
  • mleko kokosowe (pół szklanki)
  • likier kokosowy Malibu (2 łyżki)
  • prażone wiórki kokosowe (1 łyżeczka)
  • bita śmietana

Wykonanie:

  1. Kawę zamroź w pojemniczku do kostek lodu.
  2. Do blendera wlej mleczko kokosowe i 5-6 kostek zamrożonej kawy.
  3. Zmiksuj całość.
  4. Dolej likier i zmiksuj jeszcze raz.
  5. Przelej całość do szklanki.
  6. Nałóż bitą śmietanę, posyp wiórkami i podawaj.

WERSJA LIGHT

Kawa mrożona będzie smaczna również w wersji dietetycznej. Wystarczy zrezygnować z dodatków takich jak na przykład bita śmietana. Wariant light przyrządzisz z chudego mleka, najlepiej o zawartości 0,5% tłuszczu. Jeśli lubisz kawę słodką, zamiast cukru użyj stewii. Smak podniosą przyprawy takie jak cynamon czy imbir. Nie musisz również rezygnować z dodatku lodów, wystarczy śmietankowe zastąpić sorbetem lub wykorzystać lody odtłuszczone. Smacznego!

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze