
Przepis na biszkopt orzechowy. Przepis na roladę orzechową z kremem kawowym. Przygotuj biszkopt orzechowy z wykwintnym kremem kawowym.
PRZYGOTUJ BISZKOPT ORZECHOWY (DO KAWY I NIE TYLKO)
Najprostszy biszkopt przygotowujemy z mąki i jajek. Mąkę częściowo zastąpić można zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi lub migdałami i powstaje wyśmienity biszkopt orzechowy. Jak przygotować orzechy do biszkoptu? Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w niej tak długo aż dadzą się ze skórki łatwo wycisnąć. Następnie obrane migdały suszymy w lekko ogrzanym piekarniku i mielimy na mąkę.
Orzechy włoskie mielimy lub siekamy, a laskowe najlepiej smakują jeżeli przed zmieleniem uprażymy je lekko, do zrumienienia w piekarniku a następnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym usuniemy z nich skórkę. Spróbujcie jak smakuje rolada orzechowa z masą kawową.
BISZKOPT ORZECHOWY – CO BĘDZIE POTRZEBNE?
Składniki
- 7 jajek
- 150 g cukru pudru
- Łyżka octu
- 50 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- Łyżka masła do smarowania formy
Pieczemy biszkop orzechowy
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Rozdziel żółtka od białek. Przesiej mąkę przez sito. Zmiel orzechy. Utrzyj 5 żółtek z cukrem na pulchną, jasnożółtą masę. Pod koniec ucierania dodaj ocet i orzechy. 7 białek ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. Pianę z białek wymieszaj delikatnie z mąką, i utartymi żółtkami. Wysmarowuj prostokątną formę do pieczenia masłem. Osyp delikatnie tartą bułeczką. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 25 minut. Biszkopt orzechowy powinien być miękki. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy.
JAK PRZYGOTOWAĆ KREM KAWOWY DO BISZKOPTA ORZECHOWEGO?
Orzechową roladę przekładamy kremem kawowym. Smak orzechów i kawy komponują się idealnie.
Składniki
- 100 ml świeżo zaparzonej kawy
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 250 g masła
- Kieliszek spirytusu lub wódki
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Dodaj masło i ucieraj na gładką masę. Dodaj kawę i spirytus.
Równomiernie rozsmaruj masę kawową na orzechowym biszkopcie i delikatnie zwiń w rulon. Odstaw na 15 minut i krój na plastry.