Łatwy biszkopt orzechowy

Opublikowano 09.03.2015

Przepis na biszkopt orzechowy. Przepis na roladę orzechową z kremem kawowym. Przygotuj biszkopt orzechowy z wykwintnym kremem kawowym.

PRZYGOTUJ BISZKOPT ORZECHOWY (DO KAWY I NIE TYLKO)

Najprostszy biszkopt przygotowujemy z mąki i jajek. Mąkę częściowo zastąpić można zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi lub migdałami i powstaje wyśmienity biszkopt orzechowy. Jak przygotować orzechy do biszkoptu? Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w niej tak długo aż dadzą się ze skórki łatwo wycisnąć. Następnie obrane migdały suszymy w lekko ogrzanym piekarniku i mielimy na mąkę.

Orzechy włoskie mielimy lub siekamy, a laskowe najlepiej smakują jeżeli przed zmieleniem uprażymy je lekko, do zrumienienia w piekarniku a następnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym usuniemy z nich skórkę. Spróbujcie jak smakuje rolada orzechowa z masą kawową.

BISZKOPT ORZECHOWY – CO BĘDZIE POTRZEBNE?

Składniki

  • 7 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • Łyżka octu
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Łyżka masła do smarowania formy

Pieczemy biszkop orzechowy

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Rozdziel żółtka od białek. Przesiej mąkę przez sito. Zmiel orzechy. Utrzyj 5 żółtek z cukrem na pulchną, jasnożółtą masę. Pod koniec ucierania dodaj ocet i orzechy. 7 białek ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. Pianę z białek wymieszaj delikatnie z mąką, i utartymi żółtkami. Wysmarowuj prostokątną formę do pieczenia masłem. Osyp delikatnie tartą bułeczką. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 25 minut. Biszkopt orzechowy powinien być miękki. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy.

JAK PRZYGOTOWAĆ KREM KAWOWY DO BISZKOPTA ORZECHOWEGO?

Orzechową roladę przekładamy kremem kawowym. Smak orzechów i kawy komponują się idealnie.

 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy biszkopt przepisy z orzechami ciasto
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze