LA DOLCE VITA, CZYLI DZIEŃ PO WŁOSKU

Opublikowano 10.08.2015

Włoska kuchnia kojarzy się głównie ze spaghetti czy pizzą. Zobacz, czym jeszcze mogą zaskoczyć Cię Włochy!

KORZYSTAJ Z LATA!

Lato w mieście? Uwielbiamy! Nareszcie puste ulice bez korków, bujna zieleń miejskich parków, nowe lodziarnie do sprawdzenia, dobrze schłodzone rosé, mrożona kawa z bitą śmietaną, szaleństwo warzyw i owoców na lokalnych bazarkach, leniwe spacery i wycieczki na rowerze, długie wieczory z przyjaciółmi – zachęcamy do uzupełniania listy o Wasze pomysły na lato w mieście.

LEKCJA WŁOSKIEGO

Lekcje sztuki życia pobieramy u najlepszych. Marzymy o włoskich wakacjach: Sycylia, Toskania, Umbria.... Błękit nieba, małe malownicze miasteczka pełne zabytków, rodzinnych restauracyjek, malutkich kawiarenek, gdzie, pijąc aromatyczne, mocne espresso, poznajemy lokalne obyczaje i prawdziwy włoski temperament. Nieskomplikowane i wykwintne jedzenie, niebiańskie smaki i aromaty, znakomite wina – to tylko niektóre elementy włoskiej sztuki życia, sztuki smakowania i delektowania się chwilą. Dla Włochów piękno życia zawiera się w prostocie, nieśpiesznym tempie, bliskości rodziny i przyjaciół, pogodnym podejściu do codziennych spraw. Zobaczcie, jak łatwo jest żyć po włosku.

7 PROSTYCH KROKÓW DO WŁOSKIEGO LA BELLA VITA

7 prostych krokow do wloskiego la bella vita

1. Najlepsze jest tu i teraz. Dlatego podczas przygotowywania posiłków Włosi korzystają z sezonowych warzyw i owoców, dobrej oliwy, świeżych, pachnących ziół. We Włoszech praktycznie nieznane jest pojęcie fast food. Cały świat delektuje się włoską kuchnią.
2. In vino veritas. Włosi uwielbiają wino, ale nigdy nie przesadzają z jego ilością. Butelką dobrego wina dzielą się z przyjaciółmi i rodziną przy wspólnym stole.
3. Rozpieszczaj się. Dobre lody, wyborne ciastko, filiżanka cappuccino z odrobiną bitej śmietany – od czasu do czasu należy nam się przecież odrobina rozkoszy.
4. Żyj bez pośpiechu. Włosi odmawiają życia w pędzie. Codzienne posiłki toczą się w nieśpiesznym tempie, obowiązkowo zakończone filiżanką mocnego espresso.
5. Z rodziną najlepiej. Dla Włochów najważniejsza jest rodzina. Wielopokoleniowe familie żyjące pod jednym dachem to we Włoszech powszechne zjawisko.
6. Uroki życia towarzyskiego. Włosi uwielbiają spotkania, szczególnie na świeżym powietrzu, w lokalnej kawiarni, na piazza, tam, gdzie jest dużo ludzi, gwaru, śmiechu i, obowiązkowo, jedzenia i wina.
7. Otaczaj się pięknem. Włosi uwielbiają piękne przedmioty. Podarowali reszcie świata słynny włoski design w modzie, architekturze i projektowaniu.

Nasz włoski eksperyment zaczynamy oczywiście od gotowania. Pesto ze świeżej bazylii znakomicie smakuje z makaronem, świeżymi pomidorami i mozzarellą czy po prostu na chrupkiej grzance. Proponujemy, byście zatrzymali ten cudowny smak i zapach na dłużej. W naszym przepisie pokażemy, jak zamknąć aromat bazylii i czosnku w szklanym słoiku.

ZIELONO MI, CZYLI PRAWDZIWE WŁOSKIE PESTO

Pesto alla Genovese

Przygotowanie: ok. 30 min. | Na słoik: ok. 1080 kcal

1. Bazylię opłukujemy i osuszamy, odrywamy listki i osuszamy na ściereczce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziarna pinii opiekamy na patelni na kolor złotobrązowy. Parmezan i ser pecorino ścieramy na tarce o małych oczkach.

2. Czosnek i ziarna pinii ścieramy w moździerzu do uzyskania kremowej masy. Dodajemy ½ łyżeczki soli morskiej i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy bazylię i rozdrabniamy w moździerzu.

3. Kiedy wszystkie elementy będą starte, aż powstanie jasnozielona masa, dodajemy oba sery. Wlewamy oliwę, kropla po kropli, i ucieramy wszystko tłuczkiem, aż do uzyskania kremowej masy. Pesto doprawiamy do smaku solą.

4. Pesto umieszczamy w słoiczkach i uzupełniamy oliwą z oliwek w celu konserwacji. Dobrze zakręcone słoiczki przechowujemy w lodówce. Termin przydatności: zamknięte słoiczki ok. 2-3 miesiące. Po otwarciu względnie szybko zużywamy.

 Włoch nie zamierzamy jeszcze opuszczać. Sprawdźcie nasze przepisy na pyszne i proste dania włoskie, przygotowane ze świeżych letnich warzyw i owoców. 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy przetwory DIY - zrób to sam kuchnia
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze