KTÓRY GATUNEK KAWY ARABSKIEJ ZASPOKOI GUSTA WYBREDNEGO KONESERA?

Opublikowano 09.03.2015

Który gatunek kawy arabskiej jest najlepszy? Jaki rodzaj brunatnego napoju wybrać? Typica, Bourbon, Caturra –wypróbuj te i inne odmiany arabiki.

Arabska kawa posiada ponad 20 odmian, z których każda – w zależności od miejsca uprawy - różni się smakiem i właściwościami. Który gatunek kawy arabskiej jest największą rozkoszą dla podniebienia?

ARABSKA KAWA – CO TO TAKIEGO?

Coffea arabica to krzew kawowy wywodzący się z południowo-zachodnich górskich terenów Etiopii.

Obecnie uprawia się go nie tylko w wielu regionach Afryki, ale także w Ameryce Południowej, Chinach, południowo-wschodniej Azji, Indiach czy na Karaibach. Szacuje się, że jego znane ze swojego szlachetnego smaku ziarna pokrywają około 75-80 procent światowej produkcji kawy.

JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY GATUNEK KAWY ARABSKIEJ

Zastanawiacie się, który gatunek kawy arabskiej to największa przyjemność dla wielbiciela brunatnego napoju? Przedstawiamy najpopularniejsze odmiany.

Typica – najstarsza odmiana arabiki o subtelnym, wyważonym profilu smakowym i intensywnym aromacie. Delikatnie kwaskowa, ale z wyraźnie wyczuwalną nutą słodyczy.

Bourbon – druga w kolejności najpopularniejsza odmiana arabiki, słodka i wyraźnie kwaskowa.

Mundo Novo – odmiana powstała z połączenia Typiki i Bourbona, subtelna w smaku.

Blue Mountain – najdroższa kawa na świecie uprawiana na Jamajce o wyjątkowo intensywnym aromacie. Delikatnie kwaskowa z owocowym akcentem.

Excelso Kolumbia – chwalona przez koneserów za wyjątkową „jedwabistość” smaku.

Caturra – mniej słodka od odmiany Bourbon, delikatna, o dobrej kwasowości.   

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze