
Który gatunek kawy arabskiej jest najlepszy? Jaki rodzaj brunatnego napoju wybrać? Typica, Bourbon, Caturra –wypróbuj te i inne odmiany arabiki.
Arabska kawa posiada ponad 20 odmian, z których każda – w zależności od miejsca uprawy - różni się smakiem i właściwościami. Który gatunek kawy arabskiej jest największą rozkoszą dla podniebienia?
ARABSKA KAWA – CO TO TAKIEGO?
Coffea arabica to krzew kawowy wywodzący się z południowo-zachodnich górskich terenów Etiopii.
Obecnie uprawia się go nie tylko w wielu regionach Afryki, ale także w Ameryce Południowej, Chinach, południowo-wschodniej Azji, Indiach czy na Karaibach. Szacuje się, że jego znane ze swojego szlachetnego smaku ziarna pokrywają około 75-80 procent światowej produkcji kawy.
JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY GATUNEK KAWY ARABSKIEJ
Zastanawiacie się, który gatunek kawy arabskiej to największa przyjemność dla wielbiciela brunatnego napoju? Przedstawiamy najpopularniejsze odmiany.
Typica – najstarsza odmiana arabiki o subtelnym, wyważonym profilu smakowym i intensywnym aromacie. Delikatnie kwaskowa, ale z wyraźnie wyczuwalną nutą słodyczy.
Bourbon – druga w kolejności najpopularniejsza odmiana arabiki, słodka i wyraźnie kwaskowa.
Mundo Novo – odmiana powstała z połączenia Typiki i Bourbona, subtelna w smaku.
Blue Mountain – najdroższa kawa na świecie uprawiana na Jamajce o wyjątkowo intensywnym aromacie. Delikatnie kwaskowa z owocowym akcentem.
Excelso Kolumbia – chwalona przez koneserów za wyjątkową „jedwabistość” smaku.
Caturra – mniej słodka od odmiany Bourbon, delikatna, o dobrej kwasowości.