Kilka pomysłów, jak ozdobić tort

Opublikowano 01.03.2015

Jak przygotować spektakularny domowy tort? Jak pracować z masą maślaną? Jakie dekoracje najładniej wyglądają? Przeczytajcie jak ozdobić tort.

JAK OZDOBIĆ DOMOWY TORT?

Zdecydowaliście się na domowy tort. Pięknie, to wcale nie jest takie skomplikowane. Prawda? Teraz czas na dekoracje. Jak ozdobić tort, aby był wyjątkowy, inny niż wszystkie? Mamy na to kilka sprawdzonych pomysłów.

JAK OZDOBIĆ TORT WYŚMIENITYM KREMEM?

Przygotujcie prosty krem maślany, którym może mieć wiele zastosowań. Można nim pokryć cały tort lub tylko boki czy wierzch. Przygotowanie kremu to chwila. Wystarczy ubić mikserem miękkie masło (200 g) z cukrem pudrem (350 g). Do kremu dodać można barwnik spożywczy i zapach. Krem powinien być dość sztywny, aby utrzymać kształt dekoracji, ale jednocześnie miękki i gładki, aby można było posmarować nim tort.

Przed dekorowaniem wstawcie krem na 10 minut do lodówki. Gdy decydujecie się na pokrycie tortu lub jego części kremem użyjcie do tego elastycznej szpatułki (najlepiej silikonowej), a całość wygładźcie nożem o szerokim ostrzu. Nie przyciskajcie noża zbyt mocno do tortu i trzymajcie go pod kątem 90°.

JAK PRACOWAĆ Z MAŚLANYM KREMEM DO TORTU?

Z maślanego kremu robimy także rozmaite dekoracje – kwiatki, zawijaski, kropki, linie wokół tortu itp. Do tego potrzebna będzie torebka cukiernicza z końcówkami różnej wielkości. Zanim zaczniecie zastanawiać się, jak ozdobić tort, wykonajcie kilka testowych dekoracji na talerzu czy blacie kuchennym. Kształt dekoracji można zaznaczyć nakłuwając tort wykałaczką. Łatwiej będzie narysować pożądany wzór. Ułatwieniem może być także wykorzystanie gotowych foremek do ciastek.

JAK OZDOBIĆ TORT DEKORACJAMI?

Tort już z kremem, teraz kilka pomysłów jak ozdobić tort.

  1. Kwiaty – świeże (np. Kwiaty mięty, lawendy, bratki, płatki róż, fiołki) czy gotowe z cukru, marcepanu lub czekolady
  2. Wszelkie słodkie drobiazgi – M&M, groszki, orzechy i rodzynki w czekoladzie, wszelkie drażetki
  3. Świeże i suszone owoce – maliny, jagody, winogrona, morele, kiwi, porzeczki, pestki granatu itp.
  4. Orzechy i migdały
  5. Gotowe dekoracje do ciast i tortów
  6. Flamastry lukrowe
  7. Malutkie bezy i drobne ciasteczka
  8. Tarta czekolada, otarta skórka z cytryny lub pomarańczy

Teraz już wiecie, że to nie jest trudne. Powodzenia!

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze