KAWIARKA - JAKĄ WYBRAĆ I JAK Z NIEJ KORZYSTAĆ?

Opublikowano 21.05.2015

Kawiarka – urządzenie, w którym przygotujesz kawę o niezwykłym aromacie i pierwszorzędnym smaku. Przeczytaj jaką kawiarkę wybrać oraz jak z niej korzystać.

Kawiarka została wynaleziona i opatentowana w 1933 roku przez Luigiego De Ponti. Pracował on dla firmy należącej do Alfonso Bialettiego, która działa do dziś. Produkty marki Bialetti można znaleźć nie tylko we włoskich domach, ale również w kuchniach na całym świecie. A to wszystko dzięki temu, że smak espresso przygotowanego w kawiarce zadowoli ponoć nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

WSPANIAŁA KAWA NISKIM KOSZTEM

Jeśli chcesz napić się aromatycznej i pobudzającej kawy w domu, ale twój budżet jest skromny i w najbliższym czasie nie przewidujesz zakupu ekspresu ciśnieniowego, kawiarka będzie doskonałą alternatywą. Dzięki temu urządzeniu, za kwotę sporo niższą od ceny ekspresu ze średniej półki, każdego ranka możesz delektować się mocną kawą bez fusów. By mieć pewność, że inwestujesz w szczelną i solidnie wykonaną kawiarkę, dokonaj zakupu  w sklepie specjalizującym się w produkcji akcesoriów kawowych.

JAK DZIAŁA KAWIARKA?

Każda kawiarka składa się z trzech elementów: dolnego zbiornika na wodę, na którym znajduje się zawór bezpieczeństwa, lejka z sitkiem na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na zaparzony już napój. 

RÓŻNE MODELE KAWIAREK

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawiarek. Różnią się one między sobą pojemnością i materiałem, z którego zostały wykonane. Oryginalny włoski  zaparzacz do kawy wykonany jest z aluminium i ma bakelitową rączkę. Obecnie w sklepach znajdziemy również kawiarki ze stali. Są one trwałe i łatwe do utrzymania w czystości, ale droższe niż aluminiowe. Na rynku dostępne są także modele z górnym pojemnikiem z ceramiki.

Przed zakupem kawiarki zastanówmy się, ile zazwyczaj kaw chcemy przygotować jednorazowo. Weźmy pod uwagę, że kawiarki aluminiowe mają pojemność od jednego do nawet 18 osiemnastu espresso, a stalowe – od dwóch do dziesięciu. Dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w tak zwany reduktor (niektóre modele są już w niego wyposażone). Dzięki niemu w kawiarce na trzy espresso można również przygotować jedną filiżankę tego napoju.

Decydując się na kupno kawiarki, sprawdźmy, czy wybrany przez nas model jest dostosowany do danego typu kuchenki. Większość kawiarek używać można na kuchenkach gazowych i elektrycznych, a tylko niektóre przystosowane są do – coraz bardziej popularnych – kuchenek indukcyjnych.

Również w pracy możesz cieszyć się doskonałym smakiem twojej ulubionej kawy. Mini–kafetiera Tchibo, wykonana ze szkła odpornego na działanie wysokich temperatur, z powodzeniem zastąpi kawiarkę. Jej obsługa jest dziecinnie prosta – wystarczy wsypać około 13 gram grubo mielonej kawy, zalać ją gorącą wodą, wcisnąć wykonane ze stali nierdzewnej sitko i… gotowe!

MYJ PO KAŻDYM UŻYCIU

Niedokładnie umyta kawiarka może zepsuć smak zaparzanego w niej napoju, dlatego każdorazowo po zrobieniu w niej kawy powinniśmy czyścić wszystkie części urządzenia.  Nie używajmy do tego zmywarki – bez względu na to, z jakiego materiału zaparzacz jest wykonany. Poczekajmy, aż kawiarka wystygnie, a następnie rozkręćmy ją, wyrzućmy fusy, wyjmijmy uszczelkę i dokładnie wymyjmy. Poza czyszczeniem pamiętajmy o regularnym odkamienianiu  – raz na kilka, kilkanaście tygodni, w zależności od wody, jakiej używany do parzenia kawy. Najlepiej zrobić to przy pomocy odkamieniacza, dostępnego w niemal każdym supermarkecie.

JAKĄ KAWĘ WYBRAĆ?

Informację o tym, czy dana kawa nadaje się do parzenia w kawiarce, znaleźć powinniśmy na opakowaniu. Zdaniem kawoszy, najlepsza wychodzi z niej 100% arabica, ale możemy wybrać również inne gatunki kawy. Najważniejsze, by ziarna były świeżo palone i zmielone tuż przed zaparzeniem. Jeśli nie posiadamy w domu młynka, poprośmy o zmielenie aromatycznych ziarenek w sklepie – wiele punktów oferuje taką usługę bezpłatnie, w ramach dokonanego zakupu.

Żeby wydobyć z kawy pełnię smaku, parzmy ją w kawiarce powoli, na małym ogniu. Odwdzięczy się niezwykłym aromatem.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy akcesoria do kawy tchibo
Komentarzy: 2. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze