KAWA ZIARNISTA – WSZYSTKO, CO CHCECIE O NIEJ WIEDZIEĆ

Opublikowano 27.04.2015

Kawa ziarnista ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, smak ukryty w ziarnach sprawia, że napój ten może być delikatny, albo wyrazisty. Wybierz wariant dla siebie.

Kawa w ziarnach ma wielu gorących zwolenników wśród fanów brunatnego napoju, którzy gotowi są bronić jej wyższości nad popularną kawą mieloną. Jaka jest jej historia i jakie zalety ma kawa ziarnista?

HISTORIA KAWY ZIARNISTEJ W POLSCE

Do Europy kawa ziarnista zawitała w XVII wieku. Największą popularność zdobyła w wielkich metropoliach: Hamburgu, Londynie czy Amsterdamie. Mniej więcej w tym samym czasie z Turcji dotarła do Polski, gdzie początkowo traktowana była z dużą nieufnością. Krążyła o niej opinia, że jest szkodliwa, a radykalni chrześcijanie twierdzili wręcz, że otrzymywany z niej napar jest napojem szatańskim. Dobrą sławę zyskała dopiero wtedy, gdy przypadła do gustu papieżowi Klemensowi VIII, a także takim znanym z kart historii postaciom jak król Jan III Sobieski i Bohdan Chmielnicki.

Wkrótce zaczęto ją urozmaicać dodatkami: mlekiem, cukrem, śmietaną, kardamonem, cynamonem oraz… solą. W karczmach często zaprawiana była alkoholem, przez co szybko podbiła serca i podniebienia lubiących wysokoprocentowe napoje rodaków. Nie bez powodu wieszcz Adam Mickiewicz tak wiele miejsca w „Panu Tadeuszu” poświęcił rytuałowi jej parzenia. Choć picie kawy ziarnistej przez długi czas było przywilejem najbardziej zamożnych, z czasem trafiło również pod strzechy. Od tamtej pory nasi pradziadowie przyrządzali ją na rozmaite sposoby, które trafiały do kraju zarówno ze Wschodu jak i Zachodu.

W czasach PRL-owych niedoborów kawę ziarnistą na kilkadziesiąt lat wyparła z naszych stołów kawa mielona, zalewana wrzątkiem. Dopiero w ostatnich latach kawy w ziarnach, zarówno arabika jak i robusta, zaczęły ponownie cieszyć się coraz większą popularnością.

SKĄD SIĘ BIERZE SMAK KAWY ZIARNISTEJ?

Po wstępnej obróbce ziarna kawowca poddawane są procesowi prażenia, w trakcie którego pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do uwolnienia aromatycznych olejków. To, jak długo będzie trwało prażenie,  decyduje o ostatecznym smaku kawy. Im czas ten jest dłuższy, tym bardziej wyrazista jest kawa po zaparzeniu. Krótki czas palenia daje natomiast napój delikatny, o lekko kwaskowym posmaku. Z prażenia ziaren znani są Włosi - fanatycy mocnej café - którzy często doprowadzają je do granicy przypalenia.

Niezwykle istotny jest też czas, jaki dzieli prażenie ziarna od jego zbioru. Najlepiej, aby odbyło się ono jak najszybciej. Ziarna po wypaleniu są zdatne do zaparzania przez około dwa lata.

INSTRUKCJA OBSŁUGI KAWY ZIARNISTEJ

Ogromną zaletą kawy w ziarnach jest jej charakterystyczny aromat, który utrzymuje się także podczas przechowywania – oczywiście w szczelnych pojemnikach. To dlatego, mimo że droższa i trudniejsza w przygotowaniu, kawa ziarnista w opinii wielu kawoszy jest bezkonkurencyjna. Warto przy tym pamiętać, że, aby cieszyć się najpełniejszym zapachem i smakiem jej naparu, najlepiej zaopatrzyć się w ciśnieniowy ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Alternatywą są ekspresy przelewowe i kolbowe, w których wykorzystuje się kawę mieloną. W ich przypadku możemy postarać się o uzyskanie równie aromatycznej kawy jak tej z droższych ekspresów ciśnieniowych, jeżeli wykorzystywać będziemy mieloną bezpośrednio przed parzeniem kawę ziarnistą. Zasady są dwie: mielimy każdorazowo tylko taką ilość ziaren, jakiej potrzebujemy do przygotowania napoju i korzystamy z młynków żarnowych, ręcznych lub elektrycznych. Młynki udarowe, choć szybkie i wygodne, nagrzewają ziarna uwalniając olejki eteryczne, które powinny wydobywać się dopiero podczas parzenia. Dla koneserów najlepsze będą urządzenia z ustawieniem grubości przemiału, ponieważ różne sposoby przygotowywania kawy wymagają innego stopnia sproszkowania ziaren. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze