Kawa z mlekiem – duet idealny?

Opublikowano 04.01.2015

Kawa z mlekiem – tak czy nie? Jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Czym jest barraquito? Poznaj odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Kawa i mleko to połączenie, które budzi wiele kontrowersji – zarówno pod względem smaku jak i korzyści zdrowotnych. Jak stwierdzić, czy lepiej jest pić kawę z mlekiem czy bez? A jeśli z mlekiem, to jakim?

KAWA Z MLEKIEM – ZDROWSZA OD MAŁEJ CZARNEJ?

Od czasu odkrycia kawy, czyli XV wieku, napój ten pito bez żadnych dodatków. Dolewanie do niego mleka to wynalazek XVIII wieku.

Miłośnicy tego rozwiązania twierdzą, że mleko doskonale łagodzi wyrazistość kawy i neutralizuje negatywne skutki zdrowotne wynikające z nadmiernej jej konsumpcji. Przeciwnicy z kolei argumentują, że kawa spożywana bez dodatków działa bardziej pobudzająco, szybciej wpływa na polepszenie koncentracji i jest lepszym źródłem cennych przeciwutleniaczy. Kto ma rację? Zdania lekarzy i dietetyków wciąż są w tej sprawie podzielone.

Faktem jest jednak, że duże ilości kofeiny wpływają na wypłukiwanie z organizmu magnezu i wapnia, których zawartość w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu kostnego. W niektórych kręgach medycznych uważa się też, że niedobory magnezu mogą prowadzić do zaburzeń nastroju i depresji. Ponadto kawa nie jest zalecana przy problemach gastrycznych. Przez to, że ma wysokie pH, może przyczyniać się do ich zakwaszania.

Z drugiej strony z uwagi na to, że kofeina przyspiesza pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne i dotlenia cały organizm, czarna kawa może być skuteczna w leczeniu bólów migrenowych. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, przez co pomaga utrzymać optymalną wagę.

JAKIE MLEKO DO KAWY JEST NAJLEPSZE?

Jeśli zdecydujemy się na picie kawy z mlekiem, warto zastanowić się nad tym, jakiego mleka używać do jej zabielania.

Nie zaleca się stosowania śmietanki czy sztucznych kremowych pianek. Nie tylko są one bardzo kaloryczne, ale również stanowią źródło niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych i trans, a także cholesterolu.

Dobrze jest natomiast wybrać w tym celu mleko świeże, pasteryzowane lub UHT o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 3,2 proc. Sprawdzi się też mleko skondensowane, czyli gęste mleko krowie, z którego odparowano wodę.

BARRAQUITO – KAWA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Pianka z mleka, skondensowane mleko, likier kawowy i espresso to sposób na kawę barraquito, szczególnie popularną na Teneryfie i w La Palmie. Do wysokiej szklanki o około 150 ml objętości wystarczy wlać 150 ml mleka skondensowanego, potem po tylnej stronie łyżki dolać do niego likier i espresso, a na wierzch spienione mleko. Kawę można podawać oprószoną cynamonem albo startą skórką z cytryny lub limonki. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze