KAWA Z CZEKOLADĄ – IDEALNY NAPÓJ NA POPRAWĘ NASTROJU

Opublikowano 29.03.2015

Dowiedz się jak smakuje kawa z czekoladą. Przeczytaj jak odpowiednio doprawić napój. Wypróbuj również wersję z kakao. To najlepsze desery na poprawę humoru!

Potrzebujesz dawki energii w smacznej postaci i myślisz o słodkiej przekąsce lub filiżance małej czarnej? A gdyby tak zaserwować razem kawę i czekoladę? Nic prostszego. Kawa z czekoladą to najpyszniejsza propozycja dla łasuchów i kawoszy.

Kawa z czekoladą poprawia nastrój i rozgrzewa w chłodne wieczory, a podczas weekendu idealnie zastępuje deser. Nie potrzebujesz wymyślnych akcesoriów, aby wyczarować gęsty i kremowy napój. Wystarczy wlać do kawy czekoladowy syrop i nałożyć na wierzch spienione mleko. Jednak smaki i wygląd kawy z czekoladą będzie zachwycał bardziej, kiedy poświecisz więcej czasu na jej przygotowanie.

Kawa z kakao

Kawa de Pompadour, której nazwa pochodzi od nazwiska słynnej francuskiej markizy, to wersja bogata i prawdziwie czekoladowa. Aby ją przyrządzić, rozpuść kawałki czekolady i połącz delikatnie z ubitą śmietaną. Teraz tylko zaparz kawę i nałóż na wierzch czekoladową śmietankę. Najlepiej wykorzystać czekoladę deserową lub mleczną, oryginalna zaś będzie czekolada biała. Pamiętaj, ze inwencja jest najważniejsza.

Kawa z czekoladą i cynamonem

SZCZYPTA SMAKU

Pobudzająca kawa z kakao jest równie łatwa w przygotowaniu jak wersja z czekoladowym syropem, jednak – jeżeli nie użyjesz cukru – bardziej wytrawna. Połącz kakao z ciepłym mlekiem, delikatnie spień i wlej do filiżanki z espresso. Wersja z przyprawami sprawi,  że powstanie niebanalny napój kawowy. Możesz dodać szczyptę rozgrzewającego chilli, wanilii, cynamonu lub kardamonu. Plaster pomarańczy na wierzchu zwieńczy dzieło i nada lekkości smakowi kakaowej kawy.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze