KAWA Z AJERKONIAKIEM LUB AMARETTO W DOMOWYM ZACISZU

Opublikowano 30.04.2015

Kawa z ajerkoniakiem? Przeczytaj, jak zrobić warstwy i przygotuj swój własny napój. Wypróbuj również przepis na smakowitą kawę z amaretto.

Ajerkoniak to domowy likier na bazie mleka, żółtek i spirytusu. Amaretto jest włoskim likierem przygotowywanym z migdałów i pestek moreli. Kawa z ajerkoniakiem lub z amaretto to wykwintny deser, którego smak można celebrować we własnym domu.

ZRÓB AJERKONIAK

Jego wykonanie nie zabiera dużo czasu, a sam napój nadaje się do picia już kilka godzin po przyrządzeniu.

Składniki:

  • mleko (0,5l)
  • cukier (250g)
  • żółtka (6)
  • laska wanilii
  • spirytus (250ml)

Wykonanie:

  1. Zagotuj mleko z wanilią i ostudź.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Kogel-mogel połącz z mlekiem.
  4. Do mieszaniny delikatnie wlewaj alkohol cały czas mieszając.
  5. Całość przelej do butelki i schłodź w lodówce.

STWÓRZ WARSTWY

Kawa z ajerkoniakiem będzie zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem, jeżeli postaramy się o ułożenie kolorowych warstw ze składników. Sekretem jest kolejność ich wlewania.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zaparz kawę.
  2. Ubij śmietanę.
  3. Wlej delikatnie ajerkoniak do zaparzonej kawy.
  4. Nałóż bitą śmietanę i posyp kakao.
  5. Podawaj.

PO WŁOSKU Z AMARETTO

Likier ma charakterystyczny gorzki smak, który doskonale uzupełnia mocny aromat kawy. Szczególnie wielbicielom migdałowego zapachu powinna zasmakować kawa z amaretto. Przepis na nią wzbogać o bitą śmietanę.

Składniki:

  • zmielona kawa ziarnista
  • amaretto (3 łyżeczki)
  • cukier
  • śmietana kremówka
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Zaparz kawę i posłodź.
  2. Amaretto podgrzej.
  3. Wlej likier do kawy i zmieszaj.
  4. Ubij śmietanę i nałóż na wierzch.
  5. Posyp cynamonem, podawaj.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze