KAWA RISTRETTO – POSTAWI CIĘ NA NOGI

Opublikowano 23.04.2015

Kawa ristretto ma cierpki, ale intensywny smak. To napój dla koneserów. Wypróbuj przepis na ristretto - wydobądź jak najwięcej aromatu z małej ilości kawy.

Kawa ristretto to rodzaj podwójnie skoncentrowanego, a co za tym idzie podwójnie mocnego, espresso. Ma dość cierpki, intensywny smak, stąd też określana jest mianem kawy dla koneserów. Małą filiżankę caffe ristretto wypija się odważnie jednym haustem.

RISTRETTO PRZEPIS

  • cukier, który podajesz do kawy, powinien być biały - brązowy cukier zmienia smak napoju, rozpuszcza się dłużej, a w przypadku tak małej ilości kawy nie zdąży osłodzić napoju przed jego wystygnięciem.   

Kawa ristretto pozwala na wydobycie z małej ilości kawy jak najwięcej smaku i aromatu.

Jeśli lubisz mleko, przygotuj ristretto bianco. Podobnie jak w przypadku espresso macchiato zaparz caffe ristretto i umieść na wierzchu odrobinę mlecznej pianki.

W ZIARNIE SIŁA

Smak kawy ristretto zależy od użytej mieszanki ziaren, dlatego warto przy zakupie zwrócić uwagę na dostępne odmiany. Arabika tworzy delikatniejszą i jaśniejszą cremę, natomiast robusta pozwala na uzyskanie intensywniejszego smaku i gęstej cremy. Miłośnicy kawy wiedzą, iż duży wpływ na smak ristretto ma również czas palenia ziaren. Dlatego wybieraj kawę przeznaczoną specjalnie do espresso i caffe ristretto.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze