KAWA - PRZEPISY NA NIEZAPOMNIANY SMAK

Opublikowano 23.04.2015

Kawa może być przyrządzana na wiele sposobów. Poznaj sprawdzone przepisy kawowe na zimną frappe, pyszną granitę, proste lody i najlepsze tiramisu.

Nic tak nie pobudza o poranku jak kawa. Przepisy na nią powstawały czasem przez przypadek i były doskonalone przez lata. Zdradzamy, jaką kawę lubią Włosi i podajemy przepisy na wykorzystanie kawy w zimnych napojach i aromatycznych deserach.

LIDERZY RYNKU

Włoski rynek charakteryzuje się różnym sposobami podawania kawy. Przepisy na pobudzające espresso czy mleczne latte podbiły serca i podniebienia wielu osób. Na śniadanie najczęściej pija się cappuccino. Przyrządzone z identycznych proporcji mleka, kawy i mlecznej pianki oraz posypane cynamonem świetnie współgra z rogalikiem z dżemem.

PRZEPISY KAWOWE - NA ZIMNO

Wielofunkcyjność kawy sprawia, że w zależności od pory roku można stosować różnego rodzaju przepisy. Gorąca kawa z przyprawami czy alkoholem pobudzi w chłodne dni, a dodane do zimnej kostki lodu przyniosą ochłodę podczas upałów.

Zimna kawa przepisy

Frappe - składniki:

Wykonanie:

  1. Zaparz mocną kawę.
  2. Posłodź i wymieszaj z mlekiem.
  3. Przelej do szklanki z kostkami lodu.
  4. Podawaj ze słomką.

Granita kawowa - składniki:

  • espresso doppio (3 filiżanki)
  • cukier trzcinowy (pół szklanki)
  • woda (1 szklanka)

Wykonanie:

  1. Przygotuj syrop z wody i cukru i wystudź.
  2. Połącz syrop z zimną kawą.
  3. Wlej do naczynia i zamroź.
  4. Podawaj granitę skruszoną.

DESERY Z KAWY - PRZEPISY WYBRANE

Oprócz kawy podawanej bardziej lub mniej tradycyjnie, czarny napar można wykorzystać na wiele innych sposobów. Począwszy do kawowych lodów po musy i torty.

Kawowe słodkości przepisy

Proste lody kawowe - składniki:

  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • mleko (250ml)
  • śmietanka (250ml)
  • cukier (60g)
  • żółtka (2)

Wykonanie:

  1. Mleko wymieszać z kawą i połową cukru.
  2. Ubić śmietankę.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
  4. Kogel mogel połączyć z mlekiem kawowym.
  5. Dodać śmietankę i wymieszać.
  6. Schłodzić.
  7. Całość przełożyć do maszynki do lodów.

„Deser, przepisy, kawa” dają jedno skojarzenie: tiramisu. Oznaczające dosłownie „unieś mnie” ciasto jest uwielbiane nie tylko we Włoszech.

Tiramisu - składniki:

  • espresso (4 łyżki)
  • śmietanka (200ml)
  • cukier (5 łyżek)
  • żółtka (4)
  • mascarpone (500g)
  • amaretto (4 łyżki)
  • biszkopty (200g)
  • kakao

Wykonanie:

  1. Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru.
  2. Żółtka utrzyj z resztą cukru.
  3. Dodaj mascarpone ciągle mieszając.
  4. Do masy przełóż bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  5. Biszkopty wyłóż na dno naczynia.
  6. Espresso wymieszaj z likierem amaretto i skrop biszkopty.
  7. Rozsmaruj na nich warstwę kremu.
  8. Przykryj biszkoptami.
  9. Skrop espresso z likierem.
  10. Rozprowadź resztę kremu.
  11. Całość posyp kakao.
  12. Schłodź w lodówce godzinę.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze