KAWA MOCHA – WIĘCEJ SŁODYCZY

Opublikowano 24.05.2015

Kawa mocha to idealne połączenie kawy i czekolady. Przeczytaj, jak ją przygotować i ciesz się smakiem idealnego napoju dla amatorów słodyczy.

Turcy od wieków znali aromat parującej kawy unoszący się znad filiżanki. Przy mokce omawiali interesy i zaznawali relaksu. Dzisiejsza nie przypomina dawnego napoju. Czym współczesna kawa mocha różni się od swojego przodka?

ORIENTALNE KORZENIE

Mokka wywodzi się z Jemenu. To tam w XV wieku w porcie o takiej nazwie najlepsze ziarna Arabiki ładowano na statki i wysyłano do Europy. Drobne ziarna charakteryzowały się delikatną nutą kakao, co nadawało zaparzonej kawie unikalny aromat. Dostarczana do Triestu i Wenecji kawa szybko stała się bazą oryginalnych przepisów.

ULEPSZONE LATTE

Obecnie kawa mocha to już nie napar z ziaren lekko pachnących kakao, ale słodka kawa o intensywnym, kakaowym smaku - z czekoladą. Jeśli potrafisz przygotować latte, mocha nie będzie miała przed Tobą tajemnic. Składniki znajdziesz w większości kuchni:

  • kawa (1/3)
  • mleko (1/3)
  • czekolada lub syrop czekoladowy (1/3).

Okazałym wykończeniem kawowego napoju będzie ubita bez cukru słodka śmietanka i posypka z kakao. Możesz także wykonywać różnego rodzaju wariacje wykorzystując za każdym razem inną czekoladę. Słodka mleczna, wytrawna gorzka czy klasyczna deserowa, każda nada kawie niepowtarzalny smak.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze