KAWA MACCHIATO – PRZEPIS NA LENIWE POPOŁUDNIE

Opublikowano 30.04.2015

Szybka kawa macchiato – wypróbuj przepis na łatwy deser. Oprócz klasycznej wersji, możesz przygotować również caramel macchiato, czyli kawę karmelową.

Jak powstaje oryginalna kawa macchiato? Przepis rodem z Włoch mówi, że to nic innego jak espresso z odrobiną mlecznej pianki, która tworzy na wierzchu małą plamkę.

LICZY SIĘ BAZA

Kwintesencją smaku macchiato jest dobre espresso, dlatego warto nauczyć się je parzyć. Espresso najlepiej zrobić w ekspresie ciśnieniowym wykorzystując optymalnie 7 g kawy ziarnistej zmielonej specjalnie do tego celu.  Odpowiednie ciśnienie i czas parzenia pozwalają wydobyć prawdziwą esencję kawy. Warto wypróbować inne rodzaje naparów i zobaczyć, jak smakuje zmodyfikowana kawa macchiato. Przepis podstawowy zmienisz, wykorzystując kawę americano czy lungo.

PROFESJONALNA LATTE MACCHIATO

Najczęściej podawaną wersją macchiato jest znana z większości kawiarni kawa latte macchiato. Przepis wykonany prawidłowo pozwala na uzyskanie spektakularnych trzech warstw.

Delikatny, mleczny napój zawiera odrobinę mocnej kawy, która wspaniale pobudza. Ten napój o ciekawym wyglądzie można stworzyć we własnym domu.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Podgrzej mleko i spień.
  2. Wlej do wysokiej szklanki.
  3. Zaparz espresso.
  4. Wlej kawę delikatnie do szklanki z mlekiem.
  5. Podawaj z długą łyżeczką.

KARMELOWA UCZTA

Bywalcy kawiarni znają na pewno wariację nazywaną caramel macchiato. Przepis na ten napój jest prosty do odtworzenia we własnej kuchni.

Składniki:

  • espresso
  • mleko
  • syrop karmelowy

Wykonanie:

  1. Syrop wlej na dno szklanki.
  2. Podgrzej mleko i spień.
  3. Dolej mleko do szklanki.
  4. Delikatnie wlej espresso.
  5. Udekoruj syropem i podawaj.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze