KAWA MACCHIATO – ESPRESSO Z ODROBINĄ MLEKA

Opublikowano 24.05.2015

Lubisz eksperymentować w kuchni? Przeczytaj, jak łatwa w przygotowaniu jest kawa macchiato. Wykorzystaj mleczną piankę z pomysłem.

Aromatyczne espresso przykryte ciepłą mleczną pianką – tak w skrócie opisać można idealne caffe macchiato. We włoskich barach ten rodzaj napoju często jest dekorowany wzorami, w zależności od fantazji i uzdolnień bartisty. Nie zdziw się więc, jeśli twoja kawa macchiato przyozdobiona zostanie sercem.

DWA RODZAJE KAWY

Kawa macchiato przez niektórych mylona jest z latte macchiato. Napoje te różnią się jednak między sobą nie tylko ilością mleka użytego do ich przygotowania, ale również kolejnością łączenia poszczególnych składników. Podawane są także w inny sposób.

Do filiżanki – najlepiej białej, klasycznej – wlej espresso, a następnie na dodaj mleczną piankę powstałą na mleku. Jeśli chcesz przygotować latte macchiato, spień około 200 ml podgrzanego mleka, przelej je do stylowej, wysokiej szklanki, a następnie przygotuj espresso. Gdy będzie gotowe, dolej je do mleka po ściance szklanki – powoli i delikatnie. Całość pokryj gęstą, mleczną pianą. W ten sposób powinno powstać trójwarstwowe latte macchiato.

CAFFE MACCHIATO NA GORĄCE DNI

W upały do espresso możesz dodać odrobinę zimnego mleka, uzyskasz wtedy  caffe macchiato, ale – jak mówią Włosi – freddo, czyli „na zimno” i bez pianki. Smak kawy wzbogacisz odrobiną kakao, cynamonu lub posypując ją wiórkami czekolady. W zależności od tego, na co akurat masz ochotę!

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze