KAWA LATTE – PRZEPIS NA KOFEINOWĄ PRZYJEMNOŚĆ

Opublikowano 27.04.2015

Kawa latte ma wielu zwolenników. Chcesz do nich dołączyć? Wypróbuj nasz przepis na idealne latte. Możesz podać ją w towarzystwie koniaku lub dyni i przypraw.

Potrzebujecie czegoś, co w weekendowy poranek postawi Was na nogi, ale espresso jest dla Was za mocne? A może macie ochotę na kaloryczne szaleństwo w formie pysznego deseru? Rozwiązaniem idealnym jest kawa latte – przepisy na nią Was zainspirują!

KAWA LATTE W STYLU EGGNOGG – PRZEPIS NA WYSOKOPROCENTOWY PRZYSMAK

Eggnog to podobny do ajerkoniaku napój podawany w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Europy w okresie Bożego Narodzenia. Robi się go z mleka i surowych jaj kurzych oraz wanilii, cynamonu, miodu i świeżo startej gałki muszkatołowej. W wersji wysokoprocentowej najczęściej serwowany jest z rumem, whisky lub brandy. Caffe latte z jego dodatkiem to przepis, który najlepiej przygotować za pomocą ekspresu ciśnieniowego.

Wystarczy, że wlejecie 80 ml mleka i 125 ml eggnog do specjalnego dzbanka do spieniania mleka i zanurzycie w nim dyszę ekspresu ciśnieniowego. Następnie zaparzacie pojedyncze espresso z mielonej kawy. Do kubka przelewacie najpierw kawę, a po niej zawartość dzbanka, używając łyżki do oddzielenia piany. Ją nakładacie na końcu – wierzch możecie posypać kakao albo gałką muszkatołową. Tak przyrządzona kawa latte to nie tylko świetny przepis na urozmaicenie świątecznego menu, ale przyjemność, którą możecie cieszyć podniebienie przez cały rok.

KAWA LATTE DYNIOWA Z PRZYPRAWAMI – PRZEPIS NA ORYGINALNY DESER

Kawa latte z dynią i przyprawami to idealny przepis dla fanów nieco mniej oczywistych połączeń smakowych. Aby przyrządzić ją dla siebie i najbliższych wystarczy mieć pod ręką dynię z puszki (dwie łyżki stołowe) i przyprawę do ciasta dyniowego (połowa łyżeczki). Dynię hojnie posypaną przyprawami i czarnym pieprzem gotujecie przez dwie minuty na średnim ogniu w rondlu z dużym uchwytem i pokrywką, ciągle mieszając. Następnie dodajecie do niej dwie łyżki stołowe cukru i mieszacie, aż całość zgęstnieje do konsystencji syropu. Ubijacie 500 ml mleka, dodając do niego dwie łyżki stołowe ekstraktu waniliowego, i podgrzewacie na średnim ogniu uważając, aby się nie przegotowało. Całość wlewacie do blendera i miksujecie, aż na powierzchni mleka stworzy się pianka. W międzyczasie zaparzacie pojedyncze lub podwójne (według uznania) espresso ze zmielonej kawy ziarnistej i kiedy mleko jest wystarczająco spienione, dodajecie je do kawy. Tak przygotowana cafe latte to przepis zarówno na popołudniowy deser jak i wieczorną przekąskę. Można podawać ją z bitą śmietaną, posypaną cynamonem albo gałką muszkatołową.

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze