Kawa latte – najpopularniejszy napój z kawy i mleka

Opublikowano 03.01.2015

Zwieńczona puszystą pianką kawa latte to ulubienica kawoszy. Z ekspresu lub domowa, zawsze smakuje wybornie. Przeczytaj, dlaczego.

W Polsce bywa nazywana „kawą late”, w Skandynawii „café au lait”, we Francji „grand crème”, a w Hiszpanii „café con leche”. W Niemczech z kolei mówi się o niej „Milchkaffee” albo „Melange”. Nie zmienia to faktu, że pochodząca z Włoch kawa latte to najczęściej wybierany przez bywalców kawiarni typ kofeinowej przyjemności, który natychmiast zrobił wśród kawoszy zawrotną karierę.

KAWA LATTE – NAJWIĘKSZA PORANNA PRZYJEMNOŚĆ?

Latte to kawa, która powstaje z połączenia espresso z gorącym, parującym mlekiem. Obowiązkowo zwieńczona jest puszystą pianką.

We Włoszech od dawna często pije się ją na śniadanie – obecnie zwyczaj ten rozpowszechnia się coraz bardziej również w innych krajach europejskich, a także Ameryce Północnej – Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Spora w tym zasługa coraz większej ekspansji kawiarni sieciowych, w których wizyta dla wielu staje się codziennym rytuałem. Serwowana jest w nich kawa latte z ekspresu, ale łatwo można przyrządzić ją także w warunkach domowych.

Warto mieć jednak na uwadze, że wartość kaloryczna takiego napoju jest dość wysoka. Z tego powodu dietetycy przestrzegają, że kawa latte powinna być traktowana raczej w kategoriach deseru.

CZYM WYRÓŻNIA SIĘ KAWA LATTE?

Główna zaleta kawy latte? Skutecznie łagodzi wyrazistą gorycz mocnej „małej czarnej”. W kategorii kaw zabielanych popularnością dorównuje jej jedynie słynne cappuccino, od którego kawę latte różni to, że zawiera więcej spienionego mleka. Latte tradycyjnie przygotowuje się w 240-mililitrowej filiżance z pojedynczą (30-milimetrową) albo podwójną (60-milimetrową) warstwą espresso. Spienione mleko zwiększa swoją objętość o około jedną trzecią, a 12-milimetrowa pianka jest płynna i rozkłada się na powierzchni kawy cienką, delikatną warstwą. W przypadku cappuccino pianka powinna być gęsta i mieć wysokość około 20 milimetrów, a mleko zwiększyć swoją objętość średnio o połowę. 

Co jednak ciekawe, taki sposób przyrządzania kawy latte cieszy się popularnością głównie poza Włochami – w samej Italii kawa ta podawana jest zupełnie bez pianki.

Do smakowych wariantów kawy latte należy latte machiatto – w tej wersji espresso dodawane jest do mleka, a nie odwrotnie, a każdy element napoju – kawa, mleko i pianka – stanowią oddzielne, wyraźnie odseparowane od siebie warstwy. Wysokość tej ostatniej powinna dochodzić nawet do 50 milimetrów.

Z kolei w Australii i Nowej Zelandii powstała odmiana flat white, serwowana w małym ceramicznym kubku z bardzo cienką warstwą pianki.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa przepisy wiedza i kawa latte przepisy na kawę
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze