Kawa i mięta – orzeźwienie w letnie upały!

Opublikowano 18.06.2014

Uwielbiam słoneczne poranki. W takie dni jak dziś, przychodzi mi na myśl upalna Kuba. Od dawna marzę o tym, aby odwiedzić Hawanę i spróbować oryginalnego Mojito, które popijał niegdyś Ernest Heminway. 

WAKACJE PALCEM PO MAPIE

W takie dni wprowadzam atmosferę kubańskiej sjesty u mnie w mieszkaniu: włączam płytę Buena Vista Social Club i łapię album ze zdjęciami z Kuby. Bardzo lubię poczuć egzotyczny klimat przeglądając przepiękne fotografie bądź czytając przewodniki, a w takie upalne dni można faktycznie poczuć się jak na uliczkach Hawany, po których suną zabytkowe samochody i czuć woń słynnych kubańskich cygar. 

 

NAJSTARSZY DRINK NA ŚWIECIE?

To właśnie Kuba jest miejscem gdzie narodził się jeden z najsłynniejszych drinków świata – Mojito. Nie wiem czy wiecie, ale powstanie pierwowzoru tego orzeźwiającego miksu datowane jest na szesnasty wiek! Kruszony lód, limonka, cukier, odrobina rumu i woda gazowana to świetne połączenie na upalne wieczory, ale czy na rano…? ;) 

 

MOJITO OD RANA?

Poranek oczywiście najlepiej rozpocząć aromatyczną kawą, a poranek w rytmie Kuby można rozpocząć kawą o smaku Mojito. Przeglądanie fotografii z Hawany przerywam więc na moment: łapię słomkowy kapelusz i zrywam 3 najdorodniejsze gałązki mięty z domowego ogródka. Nadszedł czas na kawę w wersji mięty Mojito, która idealnie dopełni atmosfery sjesty w zaciszu domowej kanapy.

Jak przygotować taką orzeźwiającą kawę? Nic trudnego, sprawdźcie przepis poniżej. :)

Ice latte o smaku mięty Mojito

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive
- 10 ml gorącej wody
- 30 ml zimnej wody
- 3-4 kostki lodu
- 25 ml syropu Mięta - Mojito
- 150 ml zimnego mleka

Sposób przygotowania:
Do filiżanki odmierzyć 2 łyżeczki kawy, a następnie wlać odrobinę gorącej wody. Mieszamy, aby kawa się rozpuściła. Następnie trzeba dolać zimnej wody. Do wysokiej szklanki wsypać kostki lodu, następnie wlać kolejno: syrop i zimne mleko do wysokości ok. 3/4 szklanki. Na wyżej wymienione składniki wlać przygotowany napar kawy. Wlewając kolejne składniki po kostkach lodu uzyskamy piękny warstwowy napój. Górę dekorujemy listkami mięty.

JAK SPRAWIĆ BY LIŚCIE MIĘTY UWOLNIŁY SWÓJ AROMAT?

Dodam tylko jeszcze małą wskazówkę: żeby mięta uwolniła swój zapach i smak, warto położyć listek na otwartej dłoni i po prostu klasnąć. Ten rytuał spowoduje uwolnienie intensywnego, miętowego aromatu. 

Ice latte już w dłoni i mogę wrócić do snucia marzeń o Hawanie i przesiadywaniu w małych kawiarniach na gwarnych ulicach tego miasta.

PS Więcej przepisów na różne wersje mrożonej kawy znajdziecie na www.kawatchibo.pl  
 

Tematy powiązane z tym artykułem: kuchnia kawa kawa z alkoholem tchibo przepisy na kawę
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze