KAWA FRAPPE - NIEODŁĄCZNY TOWARZYSZ LETNICH DNI

Opublikowano 23.04.2015

Kawa frappe pozwoli Ci ugasić pragnienie w upalny dzień. Poznaj przepis na grecką kawę - dowiedz się, jak zrobić mrożony napój kofeinowy.

SYMBOL GRECJI

WLEJ I WSTRZĄŚNIJ

Kawa frappe to zatem nic innego jak podawana na zimno ubita kawa rozpuszczalna. W domu najlepiej użyj w tym celu shakera lub zwykłego słoika. W sklepach można znaleźć specjale miksery do frappe, które służą do przygotowania jej bezpośrednio w szklance, w której jest podawana. W taki też sposób przyrządza się ją w greckich kawiarniach.

Jeżeli nie masz miksera, użyj blendera. Wystarczy nawet trzepaczka, dzięki której połączysz składniki i uzyskasz lekką piankę. Energicznie mieszana frappe charakteryzuje się właśnie pianką podobną do cremy na espresso. Pamiętaj, że jest ona ważnym elementem napoju i powinna mieć 3 do 5 cm grubości.

Jak zrobić kawę frappe w domu? Poznaj podstawowy przepis.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Kawę zalej wodą i ostudź.
  2. Miksuj do uzyskania piany.
  3. Wlej do szklanki, ewentualnie uzupełnij wodą lub dodaj kostki lodu.

Rodzaje greckiej frappe:

- kawa sketo  – bez cukru

- metrio – kawa lekko słodzona

- glyko– kawa mocno słodka

- me gala – frappe z mlekiem

FRAPPE – KAWA W WIELU ODSŁONACH

Frappuccino

Odmiana caffefrappe wymyślona oraz podawana w znanej sieci kawiarni w Stanach Zjednoczonych. Chcesz jej skosztować? Połącz ze sobą cappuccino i frappe.

Gazowana frappe - składniki:

  • kawa rozpuszczalna
  • cukier trzcinowy
  • granulowane mleko w proszku
  • woda mineralna gazowana
  • lód w kostkach

Wykonanie:

  1. Połącz suche składniki w mikserze.
  2. Zalej całość wodą.
  3. Miksuj do rozpuszczenia składników.
  4. Podawaj w szklance z grubego szkła z kostkami lodu.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze