KAWA DO EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO. KILKA ZASAD POMOCNYCH W JEJ WYBORZE

Opublikowano 24.05.2015

Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego pozwala na przygotowanie pysznego napoju. Jaka kawa będzie najlepsza? Ziarnista czy mielona? Przeczytaj nasze porady.

Ekspres ciśnieniowy daje nam możliwość przygotowania idealnych kaw i wydobycia z ziaren maksimum aromatu. Ale dobre urządzenie to tylko połowa sukcesu – na końcowy efekt parzenia wpływ mają również wykorzystane składniki. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza?

ZIARNISTA CZY MIELONA?

Przy doborze kawy do ekspresu ciśnieniowego można zaszaleć. W przypadku ekspresów automatycznych wybierać można spośród najlepszych kaw ziarnistych, przy pozostałych ekspresach należy skorzystać z dobrych kaw mielonych. Te ostatnie, odpowiednio przechowywanie i zużywane na bieżąco, zachowują swój zapach i smak. Dla osób pijących kawę rzadko i dla koneserów najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego to kawa ziarnista, świeżo mielona bezpośrednio przed parzeniem. Z tego względu, jeżeli nasz ekspres nie ma wbudowanego młynka, porcję ziaren warto zmielić w osobnym urządzeniu zaraz przed przyrządzeniem, ewentualnie mielić niewielkie ilości do wykorzystania w kilka dni.

Jaka kawa ziarnista najlepsza będzie do ekspresu ciśnieniowego – arabika czy robusta? Pamiętajmy, że dobrze przyrządzone espresso zaparzone ze 100 proc. arabiki będzie aromatyczne, lekko oleiste, a jego pianka delikatna. Gdy chcemy postawić na wysoką ilość kofeiny, wskazana będzie robusta. Napar okaże się intensywniejszy w smaku, a warstwa pianki na espresso będzie grubsza i trwalsza.

AUTOMATYCZNIE I WYGODNIE

Ekspresy automatyczne dostosowane są do kawy ziarnistej i mają wbudowany automatyczny młynek. Zazwyczaj można regulować grubość mielenia kawy, miewają też tzw. „wyspy mleczne”, które spieniają i podgrzewają mleko, dając możliwość przygotowywania kaw mlecznych na bazie espresso. Te sprzęty są bardzo praktyczne i wygodne, a przy wykorzystaniu dobrych jakościowo ziaren, ekspres praktycznie sam wyczaruje świetny napój. Nie używajmy w automatycznych ekspresach kawy aromatyzowanej. Tłuszcz do aromatyzowania ziaren osadza się w młynku i powoduje jego uszkodzenie.

KAWA ZIARNISTA DO EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO

Do użycia w ekspresie ciśnieniowym preferowane jest charakterystyczne wypalanie ziaren. W przypadku zastosowania kawy w ekspresie przelewowym ziarna wypala się w bardzo wysokiej temperaturze w specjalnych piecach, a następnie chłodzi parą wodną. Ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego podlegają wypalaniu dłuższemu, bo trwającemu około 20-tu minut, ale w niższej temperaturze, która nie przekracza 230°C. Ziarna zawierają po takiej obróbce więcej cukrów i aromatów, więc kawa z ekspresu ciśnieniowego nie powinna być zbyt gorzka, za to najbardziej zbliżona do ideału.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy kawa ziarnista kawa mielona
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze