KAWA CAPPUCCINO I ROGALIK – HISTORIA DOBRANEJ PARY

Opublikowano 24.05.2015

Kawa cappuccino wywodzi się z Włoch. Dowiedz się więcej na temat jej historii. Sprawdź też, dlaczego najlepszym dodatkiem do napoju z kremową pianką jest rogalik.

Nie tylko pizza i makarony są symbolem Włoch. Kawa cappuccino każdego dnia jest ważnym elementem śniadań we włoskich kafejkach. Espresso z dużą ilością mleka towarzyszy drożdżowy rogalik – razem tworzą idealne połączenie. Równie ciekawa, co ich smak, jest historia tego przepysznego duetu.

KAWA W HABICIE

Kawa cappuccino zawdzięcza swoją nazwę orzechowemu kolorowi habitów kapucynów (kaputziner). Jak jednak doszło do tego, że warty grzechu napój nazwano na cześć bogobojnych zakonników? Związana jest z tym historia jednego z nich, brata Marka z Aviano oraz polskiego oficera, Jerzego Kulczyckiego. Kapucyn, wysłany do Wiednia przez papieża, trafił w sam środek walk z Turkami.

BOHATERSCY PIEKARZE

Szczególna zasługa w obronie Wiednia przypisywana jest piekarzom, którzy podnieśli alarm, gdy Turcy próbowali przedostać się za mury tunelem. Kiedy z odsieczą dotarł Jan III Sobieski i wyzwolił oblegane miasto, piekarze zaczęli świętować, piekąc słodkości z jaj, mąki, masła, cukru, drożdży i ciepłej wody. Symbolicznie nadawano im kształt tureckiego półksiężyca. W ten sposób narodził się rogalik. Prawie cztery wieki później słodki drożdżowy przysmak nadal jest najlepszą parą dla puszystego cappuccino.  

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze