
Kawa brazylijska jest najchętniej kupowaną kawą na świecie. Tuż za nią plasuje się kawa kolumbijska. Sprawdź, w czym tkwi ich fenomen.
Brazylia to od 150 lat największy producent kawy i kraj, w którym zbiera się obecnie blisko jedną trzecią wszystkich trafiających do sprzedaży ziaren arabiki i robusty. Pozycja kawy brazylijskiej na światowym rynku wydaje się niezagrożona.
POCZĄTKI UPRAWY KAWY BRAZYLIJSKIEJ
Pierwszy krzew kawowy w Brazylii został zasadzony przez Francisco de Melo Palheta w regionie Parà w 1727 roku. Legenda głosi, że Portugalczyk przeszmuglował jego ziarna z Gujany Francuskiej, gdzie został wysłany jako członek misji dyplomatycznej. Tamtejszym gubernator odmówił mu zezwolenia na eksport kawy, dlatego Palheta musiał znaleźć inny sposób na zdobycie tego, na czym mu zależało. Uwiódł żonę dygnitarza, która w tajemnicy przed mężem podarowała dyplomacie bukiet kwiatów, przeplatany gałązkami krzewu kawowego. To pozwoliło Palhecie na założenie w Brazylii jego pierwszych plantacji Do Rio de Janeiro kawa trafiła jednak z dużym opóźnieniem,
bo dopiero w 1770 roku, gdzie do początków XIX wieku produkowana była jedynie na lokalny rynek. Dopiero kiedy rozsmakowali się w niej Europejczycy i Amerykanie, rozpoczęła się też wysyłka ziaren za granicę. Największy eksportowy rozkwit przypadł na lata 20. XX wieku, kiedy kawa brazylijska stanowiła 80 procent ogólnej światowej produkcji.
KAWA BRAZYLIJSKA – NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE
Obecnie większość plantacji koncentruje się nie tylko w rejonie Parany, ale także Minas Gerais i São Paulo, które zapewniają idealne warunki do jej uprawy. Zarówno gorący klimat, duża ilość słońca jak i górzyste ukształtowanie terenu czynią z tych obszarów miejsca idealne do produkcji wysokiej jakości ziaren kawy brazylijskiej. To właśnie dlatego tamtejsze odmiany arabiki i robusty cieszą się dużym uznaniem. Jakością dorównuje im niewiele innych odmian. W Ameryce Południowej ich główną konkurencją jest kawa kolumbijska.
W rejonie Minas Gerais, São Paulo i Parany zbiera się niemal wyłącznie arabikę. Do najczęściej uprawianych tam gatunków ziaren należą: Bourbon, Catuai, Mundo Novo, Typica i Maragotype. Cechuje je harmonijny, łagodny smak o zróżnicowanym poziomie kwasowości.
Dużo bardziej intensywna robusta o mocnym aromacie, a zwłaszcza jej typowo brazylijska odmiana – Canilon - uprawiana jest natomiast głównie na południowym wschodzie kraju, w niewielkim stanie Espírito Santo, gdzie stanowi około 70 procent ogólnej produkcji. Ostatnio regionowi temu po przysłowiowych palcach zaczęła też deptać północno-zachodnia Rondônia.