KAWA BEZKOFEINOWA - SMAK BEZ WYRZECZEŃ

Opublikowano 28.04.2015

Chcesz dowiedzieć się jak powstaje kawa bezkofeinowa? Przeczytaj o jej historii, metodach uzyskiwania oraz rodzajach. Smakuj kawę bez wyrzeczeń!

Kofeina ma właściwości pobudzające oraz ułatwiające koncentrację. Ta substancja naturalnie występująca w kawie sprawiła, iż czarny napar stał się popularny w większości krajów na świecie. Coraz większą popularnością cieszy się także kawa bezkofeinowa.

HISTORIA KAWY BEZ KOFEINY 

Kobiety w ciąży, osoby chorujące na nerwice, mające kłopoty ze snem czy nie mogące pić kawy z innych względów medycznych także chcą rozpoczynać lub kończyć swój dzień filiżanką małej czarnej. Kawa bezkofeinowa pozwala na delektowanie się jej niezwykłym aromatem i równocześnie rezygnację z pobudzających, podnoszących ciśnienie tętnicze właściwości kofeiny. Obecnie dostępne są kawy bezkofeinowe w różnej postaci – ziarniste, mielone lub rozpuszczalne. Pomysł na wyprodukowanie kawy bezkofeinowej miał swój początek już w 1819 roku, kiedy to cierpiący na bezsenność Johann Wolfgang Goethe poprosił o pomoc chemika Friedlieba Ferdinanda Runge. Niemiecki naukowiec jako pierwszy po kilku miesiącach badań wyizolował kofeinę z dostarczonych przez pisarza ziaren kawy. Jednak skuteczną metodę ekstrakcji wynalazł dopiero mieszkaniec Bremy: Ludwig Roselius. Po wcześniejszych nieudanych eksperymentach z Christianem Detelefsenem, Jahanem Meyerem i Karlem Wimmerem, opatentował samotnie w 1905 roku metodę usuwania kofeiny z ziaren kawy, używając solanki i benzenu. W 1906 roku założył firmę zajmującą się sprzedażą kawy HAG (Kaffee Handels-Aktien-Gesellschaft).

SPOSOBY NA KOFEINĘ

Najważniejszą cechą kawy bezkofeinowej jest brak kofeiny oraz równoczesne zachowanie właściwości zapachowych i smakowych kawy. Ponieważ związki, które nadają kawie specyficzny aromat, powstają podczas prażenia ziaren, kofeinę należy usuwać z zielonych nasion. Ziarna są poddawane działaniu pary wodnej, która rozmiękcza je i zwiększa powierzchnię, pozwalając na łatwiejsze wniknięcie rozpuszczalnika. Służy on do wypłukania kofeiny bez uszkadzania ziaren.

Sposoby usuwania kofeiny:

  1. Woda i węgiel tzw. swiss water proces. Ziarna kawy moczy się w gorącej wodzie, a otrzymany ekstrakt przepuszcza się przez filtr węglowy.
  2. Rozpuszczalniki chemiczne. Rozpulchnione parą wodną nasiona płucze się w rozpuszczalniku, a następnie ponownie poddaje działaniu pary wodnej. Dopuszczone do użycia są obecnie chlorek metylenu oraz octan etylu. Octan można również uzyskać z owoców i warzyw np. jabłek.
  3. Dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym. Gaz przy wysokim ciśnieniu i temperaturze zachowuje się jak ciecz i rozpuszczalnik.

BEZKOFEINOWA NATURALNIE

Stosowane obecnie przemysłowe metody usuwania kofeiny pozwalają pozbyć się z ziaren co najmniej 97% tego związku. Normy dla kawy bezkofeinowej wprowadzone przez Unię Europejską określają maksymalną zawartość kofeiny w zielonych ziarnach kawy na 0,1%. A może w przyrodzie istnieje kawa bezkofeinowa? Rodzaje znanych drzewek kawowych charakteryzują się wysoką zawartością kofeiny w ziarnach. Jednak w 2004 roku odkryto w Etiopii arabikę zawierającą niższą niż standardowe 1,3% ilość kofeiny. Znalezione drzewka miały być bazą do tworzenia genetycznych odmian kawowców nie zawierających kofeiny. Podczas trwających prac, w 2008 roku opisano odkrytą w 1983 roku roślinę z ziarnami całkowicie pozbawionymi kofeiny. Coffea charrieriana nazwana od nazwiska botanika Andre Charriere rośnie na wschodnich terenach Kamerunu i nazywana jest kawowcem bezkofeinowym. Znanym i lubianym zamiennikiem klasycznej kawy jest nie zawierająca kofeiny kawa zbożowa. Wytwarzana z palonych ziaren zbóż ma podobny smak do małej czarnej, a równocześnie doskonale wpływa na organizm dzięki zawartości błonnika i licznych mikroelementów.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze